Προειδοποιήσεις για την 2η γενιά δάκου στην ελιά

Για την εμφάνιση δεύτερης γενεάς δάκου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικώς επικαλύπτεται από την πρώτη γενεά του εντόμου σε ελαιοκαλλιέργειες περιοχών του δήμου Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης όπως και στη Μαρώνεια Ροδόπης, προειδοποιεί η Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Όπως προκύπτει από τις συλλήψεις δάκων από την εφαρμογή του προγράμματος Δακοκτονίας που εφαρμόζει η υπηρεσία στις περιοχές αυτές, «είναι η πρώτη φορά στην περίοδο που διανύουμε, που ο αριθμός των συλλήψεων του δάκου διαφοροποιήθηκε αυξητικά και απότομα μέσα σε διάστημα πέντε ημερών».

Έτσι , για τη Σαμοθράκη και τη Μαρώνεια κρίνεται αναγκαία η διενέργεια τρίτου δολωματικού ψεκασμού , ενώ στους οικισμούς Χιλής, Δικέλλων, Μάκρης, Μεσημβρίας και Άβαντα, του δήμου Αλεξανδρούπολης , συστήνεται προληπτικός ψεκασμός .

Η υπηρεσία προτείνει στους ελαιοκαλλιεργητές να κάνουν χρήση βιολογικών και ασφαλών εντομοκτόνων ανάλογα με τη χρήση του καρπού της ελιάς και σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των καταστημάτων πώλησης γεωργικών φαρμάκων και των γεωργικών συμβούλων.

«Το σύστημα δακοπαγίδων της Υπηρεσίας μας στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης είναι ενδεικτικό και οι προειδοποιήσεις μας που βασίζονται σε αυτό, είναι μόνο γενικού προειδοποιητικού χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα ατομικά προγράμματα φυτοπροστασίας που εφαρμόζονται από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς με δική τους ευθύνη, σε συνεργασία ή όχι με καταστήματα γεωργικών φαρμάκων ή γεωργικούς συμβούλους», διευκρινίζει η υπηρεσία.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις