Οικονομική λύση για την αύξηση  της οργανικής ουσίας του εδάφους

Του Βασίλη Έξαρχου

Γεωπόνος

Αγαπητοί αγρότες-καλλιεργητές, βασικό στοιχείο για την σωστή ανάπτυξη των φυτών σας, είναι η οργανική ουσία του εδάφους. Για να καταλάβετε την πραγματική αξία της, σε αυτήν οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος, η δυνατότητα του εδάφους να «αποθηκεύει» θρεπτικά συστατικά (π.χ. από τα λιπάσματα που εφαρμόζουμε) και το νερό (π.χ. από τα ποτίσματα που κάνουμε) και να τα δίνει σταδιακά στο φυτό, την στιγμή μάλιστα που τα χρειάζεται.

Λόγω της περιεκτικότητάς της σε Άζωτο, Φώσφορο, Κάλιο, Ιχνοστοιχεία, αλλά και υψηλού ποσοστού σε οργανική ουσία, αποτελεί η ίδια άμεσα «τροφή» για τα φυτά όσο και για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, οι οποίοι και αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι για την σωστή «θρέψη» των φυτών.

Τέλος, βοηθάει στα «αφράτεμα» του εδάφους και κατά συνέπεια στον «αερισμό» και την «οξυγόνωση» της ρίζας.

Δηλαδή, βελτιώνει κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, την αναπνοή των κυττάρων των ριζικών τριχιδίων, μία από τις πιο βασικές και παραμελημένες από εμάς, λειτουργίες του φυτού (αναπνοή ρίζας), η δεύτερη πιο σημαντική, μετά την γνωστή σε όλους μας, φωτοσύνθεση.

Αγαπητοί, αγρότες καλλιεργητές, για να «διατηρηθεί», (γιατί με την συνεχή εντατική καλλιέργεια μειώνεται), ή να «αυξηθεί» η οργανική ουσία, πρέπει να ενσωματώνουμε τα «φυτικά υπολείμματα» με το πέρας της καλλιέργειας και όχι να τα καίμε ή να  προσθέσουμε «ζωική κοπριά», «φυτικό κομπόστ» και άλλα υλικά.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

Η κοπριά «πουλερικών» είναι η πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, από όλες τις κοπριές, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε οργανική ουσία.

Με την διαδικασία της «ταχείας ζύμωσης», Γιαπωνέζικη μέθοδο “HOSOUA” (πρώτα ξεκίνησε στην Ιαπωνία), η κουτσουλιά κομοστοποιείται  πολύ γρήγορα και παράγεται ένα προϊόν σε μορφή «κόκκων» απαλλαγμένο από ζιζάνια και μικροοργανισμούς. Η χαμηλή τιμή, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος το κάνει μία από τις καλύτερες επιλογές για την αύξηση της οργανικής ουσίας του εδάφους.

Υπάρχουν δύο εμπορικά προϊόντα:

  1. FERTI-KOTT, που είναι απλή μορφή κοκκοποιημένης κουτσουλιάς και
  2. FERTI-KOTT”plus” που είναι κουτσουλιά εμπλουτισμένη με «Ατταπουλγίτη». Αυτή είναι η ενισχυμένη έκδοση του προϊόντος όπου η συνδυαστική δράση των δυο υλικών πετυχαίνει θεαματικά αποτελέσματα, ειδικά σε «αμμώδη» εδάφη, φτωχά σε οργανική ουσία. Τα προϊόντα αυτά θα τα βρείτε σε όλα τα γεωπονικά καταστήματα με την τεχνική υποστήριξη της εταιρίας NITRO.

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Αγαπητοί αγρότες παραγωγοί,

και κυρίως δενδροκαλλιεργητές,

το ποσοστό των Ελληνικών εδαφών σε οργανική ουσία, με δυσκολία ξεπερνάει το 1%.

Το ιδανικό ποσοστό εξαρτάται πάντα από τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του εδάφους και πρέπει να κυμαίνεται από 2%-3%. Φανταστείτε λοιπόν,τι ποσοστό από θρεπτικά συστατικά και νερό χάνονται (εκπλύνονται στο υπέδαφος), λόγω της χαμηλής οργανικής ουσίας.

Είναι λάθος λοιπόν, να χρησιμοποιείτε μόνον χημικά λιπάσματα. Χρειάζονται και τα οργανικά λιπάσματα. Μην θεωρείτε την τωρινή απόδοση των καλλιεργειών σας «δεδομένη». Μετά από ένα χρονικό διάστημα ενδέχεται η απόδοση των καλλιεργειών σας να μειωθούν δραστικά και τότε θα είναι πολύ αργά.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις