Σόργο: Ένα φυτό από τα περιφρονημένα

Του:Σ. Σεκλιζιώτης

Παρατηρείται σημαντική αύξηση παραγωγής Σόργου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε μία τριετία, αυξήθηκε κατά 38% η έκταση και από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα έχει ξεπεράσει τα 1,8 εκατομμύρια... Οι κύριοι παραγωγοί είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Οι ποσότητες που παράγονται πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους (ΜΤ) με μια αύξηση της τάξεως του 36% για την ίδια περίοδο. Η αύξηση αυτή επέφερε αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών σόργου στην ΕΕ. Εισάγει περί τους 150-200.000 ΜΤ και καταναλώνει περί το 1,15 εκατομμύρια ΜΤ ως ζωοτροφή και περίπου 25.000 ΜΤ από την βιομηχανία τροφίμων

.Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Οι αποδόσεις καρπού ανά μονάδα επιφανείας είναι περίπου στα 550 έως 570 κιλά/στρέμμα αναλόγως την περιοχή και την ποικιλία. Οι διεθνείς τιμές βρίσκονται κάπου στα 189-190 δολάρια ΗΠΑ/ΜΤ (κατηγορία: no. 2 milo yellow). Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό άρδευσης και σε λιπάσματα. Εντάσσεται στις καλλιέργειες τις κατάλληλες για μια γεωργία "αειφορίας"...

Αποκτά βαθμιαία μεγάλη προτίμηση μεταξύ των υγιεινών τροφών με προϊόντα όπως αλεύρι σόργου, flakes σόργου, ανάμεικτα cereals με σόργο, κλπ. Στην Ασία και την Αφρική αποτελεί μία από τις βασικές τροφές μεγάλων πληθυσμών.... Στις ΗΠΑ ήδη συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό από συνταγές κυρίως στις μεσοδυτικές και δυτικές πολιτείες

.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στις ΗΠΑ η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 εκατομμύρια ΜΤ με τις πολιτείες του Τέξας και του Κάνσας να προηγούνται με πάνω από το 60% της αμερικανικής παραγωγής (non-GMO, gluten free..). Περισσότερα για την διατροφική αξία του σόργου στον σύνδεσμο: https://www.simplysorghum.com/

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις