Ασθένειες αχλαδιάς - μηλιάς
Ασθένειες αχλαδιάς - μηλιάς

ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ 

Γενικές πληροφορίες : - Η ευαισθησία στον μύκητα ξεκινά με το άνοιγμα των ματιών (από το στάδιο C στη μηλιά και από το στάδιο C3 στην αχλαδιά). Oι πρώτες μολύνσεις απαιτούν βροχές και συνεχόμενη διύγρανση της βλάστησης, ανάλογη με τις θερμοκρασίες που επικρατούν (15 - 17 ώρες την εποχή αυτή, μόλις 9 ώρες στους 16 - 25ο C). Στις αχλαδιές οι πρώτες μολύνσεις μπορούν να γίνονται όχι μόνο με βροχές αλλά και με ομίχλη ή έντονες δροσιές.

Οδηγίες : Η φυτοπροστασία στοχεύει στον περιορισμό των πρωτογενών μολύνσεων που θα γίνουν με τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις. Συνιστάται από το άνοιγμα των ματιών (στάδιο C3 στην αχλαδιά και C στη μηλιά) να παρακολουθείτε την πρόγνωση βροχής ΕΜΥ. Εάν προβλέπεται βροχή συνιστάται εφαρμογή πριν από βροχή. Εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή πριν τη βροχή να γίνεται το συντομότερο δυνατό (εντός 48 ωρών μετά).

Ω Ι Δ Ι Ο 

Γενικές πληροφορίες : - Το μόλυσμα υπάρχει μέσα σε μάτια, δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης και δίνει διάσπαρτες πρώιμες προσβολές. Στις ευαίσθητες ποικιλίες η περίοδος κινδύνου ξεκινά στα στάδια Ε - Ε2. Ήπιες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία ευνοούν το ωίδιο. - Στις μηλιές μόνο οι τρυφεροί ιστοί είναι ευαίσθητοι : τα νεαρά φύλλα και οι νεαροί καρποί.

Οδηγίες : Στις ευαίσθητες ποικιλίες μηλιάς συνιστάται έναρξη προστασίας από το στάδιο Ε, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αυξημένα μολύσματα από προσβολές της προηγούμενης χρονιάς. Μπορεί να γίνεται συνδυασμένη προστασία με το φουζικλάδιο.

ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ

Γενικές πληροφορίες : - Το βακτήριο προκαλεί ζημιές κυρίως στις αχλαδιές. - Ευνοείται με ζεστό και υγρό καιρό κατά την άνθηση και μεταφέρεται κυρίως με βροχή, άνεμο, έντομα και εργαλεία. - Η ποικιλία κρυστάλλι είναι αρκετά ανθεκτική ενώ η ποικιλία κοντούλα είναι πολύ ευαίσθητη.

Οδηγίες : Στην διάρκεια της ανθοφορίας και μέχρι την πτώση των πετάλων: προληπτικοί ψεκασμοί στις αχλαδιές εφόσον επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις