Γεωργικές προειδοποιήσεις για τις καλλιέργειες πατάτας
Γεωργικές προειδοποιήσεις για τις καλλιέργειες πατάτας

Για τις περιοχές: ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΙΘΑΚΗΣ

Διαπιστώσεις: Στη Μεσσηνία, το φύτρωμα ξεκίνησε από το πρώτο 10-ημερο του Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες καλλιέργειες βρίσκονται στο κλείσιμο, ενώ οι πρώιμες στην συγκομιδή. Σε όλες τις περιοχές, οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από τα παθογόνα και τους εχθρούς της καλλιέργειας.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ

Διαπιστώσεις: Σε όλες τις περιοχές υπάρχει μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια. Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Σε όλες τις περιοχές οι φθινοπωρινές πατάτες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές του παθογόνου και επικρατούν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για δευτερογενείς προσβολές περονοσπόρου με παρατεταμένη διύγρανση των φύλλων, συννεφιά και μέτριες θερμοκρασίες. Κηλίδες περονοσπόρου έχουν εμφανιστεί τοπικά. Σύμφωνα με τις επίσημες προγνώσεις, αναμένεται η διατήρηση των ευνοϊκών για προσβολές από τον περονόσπορο καιρικών συνθηκών ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα (βλ. γραφ.). Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση σοβαρών προσβολών. Συστάσεις: Στις περιπτώσεις που απαιτείται να γίνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις