Ασθένειες στην ελιά
Ασθένειες στην ελιά

ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Η καρπόβια γενιά του εντόμου είναι η πιο επικίνδυνη για την ελαιοπαραγωγή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρπόπτωση. Στις πιο πρώιμες περιοχές η καρπόδεση έχει ολοκληρωθεί και ο καρπός πλησιάζει στο μέγεθος κόκκου σιταριού, ενώ στις οψιμότερες οι ελιές είναι στην αρχή της καρπόδεσης.

Ο κατάλληλος χρόνος επέμβασης εναντίον των νεαρών προνυμφών του εντόμου για την αποφυγή εισόδου τους στον καρπό, σύμφωνα με τις συλλήψεις των εντόμων στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, καθώς και τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από το εγκατεστημένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της Υπηρεσίας μας, είναι:

Συνιστώμενες ημερομηνίες ψεκασμού Πρώιμες περιοχές (Πεδινά Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας) 31 Μαϊου – 2 Ιουνίου Όψιμες περιοχές (ημιορεινά -ορεινά Νομών Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας Κέρκυρας) 7 – 9 Ιουνίου Κατάλληλες δραστικές ουσίες: Ακεταμιπρίντ, Βάκιλλος Θουριγγίας, Δελταμέθριν, Λάμδα Συαλοθρίν, Σπινετοράμ, Φοσμέτ (διάφορα σκευάσματα).

- Σε περιοχές που κάθε χρόνο οι ζημιές είναι σοβαρές ή που την φετινή χρονιά η καρποφορία είναι περιορισμένη, θα ήταν σκόπιμο να γίνει και επαναληπτικός ψεκασμός μετά από 10 ημέρες.

ΡΥΓΧΙΤΗΣ

Ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό σκαθάρι κεραμιδί χρώματος με μέγεθος περίπου 0,5 εκ. και χαρακτηριστικό ρύγχος. Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν αργότερα χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους. Στους ελαιώνες που διαπιστώθηκαν πέρυσι σοβαρές προσβολές από Ρυγχίτη, συστήνεται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον Πυρηνοτρήτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Λάμδα Συαλοθρίν (διάφορα σκευάσματα).

ΨΥΛΛΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)

Στους ελαιώνες που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές από το έντομο να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση Βαμβακάδας – Πυρηνοτρήτη με την εγκεκριμένη για την καλλιέργεια της ελιάς δραστική ουσία Δελταμέθριν (διάφορα σκευάσματα). Σε όσους ελαιώνες δεν υπάρχουν προσβολές από Πυρηνοτρήτη μπορεί να γίνει καταπολέμηση της Βαμβακάδας με μία από τις παρακάτω εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: Άλατα καλίου λιπαρών οξέων, Παραφινικό λάδι (διάφορα σκευάσματα).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να χρησιμοποιείτε μόνον εγκεκριμένα γεωργικά φάρμακα, να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας και να τηρείτε σχολαστικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτήν. Για αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, στους επαναληπτικούς ψεκασμούς να αποφεύγεται η χρήση σκευασμάτων της ίδιας ομάδας δράσης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις