Ασθένειες του αμπελιού
Ασθένειες του αμπελιού

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :

- Η πρόσφατη καιρική αστάθεια που είναι ακόμα σε εξέλιξη έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση. Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών διαφοροποιείται σημαντικά το ύψος των βροχών από τοποθεσία σε τοποθεσία (2 – 42 mm) όπως και οι ώρες με συνεχή διύγρανση ή με υψηλή υγρασία (από 10 - 23 ώρες).

- Μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που σημειώθηκαν συνθήκες με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών.

- Πρόκειται για ασθένειες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Οδηγίες :

- Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας και απόδοσης. Η ζώνη σταφυλιών να είναι εντελώς ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους.

- Σε αμπέλια των παραπάνω περιοχών που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα). Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους αναμονής από την τελευταία επέμβαση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ)

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι, για την ασθένεια και για το βλαστικό στάδιο της εποχής.

Συνιστάται να επιλέγετε σκευάσματα με τους λιγότερους κινδύνους για τον χρήστη και το περιβάλλον.

Τα «χημικά» φυτοπροστατευτικά δεν είναι ακίνδυνα.

Θυμηθείτε πριν την εφαρμογή να ελέγχετε τη σήμανση κινδύνου και να παίρνετε απαραιτήτως μέτρα προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις