Ασθένειες στην πατάτα

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Παρατηρήσεις: Οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε στάδιο ευπαθές στις προσβολές από την ασθένεια. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την βαθμιαία πτώση των θερμοκρασιών συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για προσβολές και την ανάπτυξη του παθογόνου. Τις τελευταίες ημέρες οι μέγιστες θερμοκρασίες παραμένουν ελάχιστα υψηλότερες από το ανώφλι (24οC) της βέλτιστης ανάπτυξης του παθογόνου, ωστόσο αναμένεται περαιτέρω πτώση τους η οποία θα δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για ραγδαία ανάπτυξη των προσβολών από το παθογόνο. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ, στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο οι βροχοπτώσεις θα ενταθούν την ερχόμενη Παρασκευή 14/10 (10-50 mm) και το Σάββατο 15/10 (1-10 mm).

Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις.

Συστάσεις: Συνιστάται η συνέχιση των επεμβάσεων, με εφαρμογές ανά 10ήμερο με σκευάσματα που είναι κατάλληλα και για τον περονόσπορο. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα έκδοσης 25/02/2022, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις