Παράσιτο επιτίθεται σε βαμβακοκαλλιέργειες στη Δυτική Αφρική – Μειωμένες οι αποδόσεις μέχρι και 60%

Μειωμένες θα είναι οι αποδόσεις παραγωγής βαμβακιού σε ολόκληρη τη Δυτική Αφρική εξαιτίας ενός μικροσκοπικού πράσινου παράσιτου σε σχήμα ακρίδας το οποίο έχει μολύνει τις καλλιέργειες.

Τα έντομα που είναι γνωστά ως "jassids" εγκαθίστανται κάτω από φύλλα βαμβακιού και τρέφονται με φυτικό ιστό, εγχέοντας μια τοξίνη που κάνει τα φύλλα να κυρτώνουν προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αναπαραγωγική ικανότητα.

Οι παραγωγοί βαμβακιού στη Σενεγάλη αναμένουν αποδόσεις μόλις στα 500 κιλά ανά εκτάριο σε σύγκριση με 1,3 τόνους που ήταν η αρχική εκτίμηση στο ξεκίνημα της σεζόν, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Βαμβακοπαραγωγών (FNPC).

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της ομοσπονδίας «αν δεν βρούμε ένα φραγμό για αυτή τη μάστιγα, θα είναι ο θάνατος του βαμβακιού, όχι μόνο στη Σενεγάλη αλλά και στην περιοχή».

Μια ακόμη αφρικανική χωρά, το Τογκό, έχει χάσει ήδη πάνω από το 8% των 72.000 εκταρίων βαμβακιού που φυτεύτηκαν αυτή τη σεζόν, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με την κύρια εταιρεία βαμβακιού της χώρας, Nouvelle Societe Cotonniere du Togo, η παραγωγή θα μπορούσε να σημειώσει μείωση κατά 10% λόγω του παρασίτου.

Επηρεασμένη είναι και η Μπουργκίνα Φάσο καθώς το παράσιτο εμφανίστηκε νωρίς τον Ιούνιο και επιτέθηκε σε πρώιμες καλλιέργειες που δεν είχαν ακόμη ψεκαστεί.

Στην Ακτή του Ελεφαντοστού, η μόλυνση του παρασίτου θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή βαμβακιού μεταξύ 30% και 40% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις