Ασθένειες στην πατάτα και αντιμετώπισή τους

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Παρατηρήσεις: Οι φθινοπωρινές πατατοφυτείες βρίσκονται σε στάδιο ευπαθές στην ασθένεια. Η πλειονότητα των καλλιεργειών οδεύει προς συγκομιδή Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την διάρκεια διύγρανσης των φύλλων και τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της διύγρανσης, δημιούργησαν μολυσματικές συνθήκες στις καλλιέργειες.

Γενικά, η ελάχιστη θερμοκρασία παραμένει πάνω από τους 10 0C και η ατμοσφαιρική υγρασία διατηρείται πολύ ψηλά υποβοηθούμενη από τις βροχοπτώσεις.

Συστάσεις: Να συνεχιστούν οι εφαρμογές φυτοπροστασίας, στις πιο όψιμες καλλιέργειες.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις. Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση ελαφριών προσβολών. Συστάσεις: Συνιστάται η συνέχιση των επεμβάσεων στις όψιμες καλλιέργειες, με εφαρμογές ανά 10ήμερο με σκευάσματα που είναι κατάλληλα και για τον περονόσπορο. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα σκευάσματα έκδοσης 25/02/2022, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος. Επειδή πλησιάζει η συγκομιδή, απαιτείται η αυστηρή τήρηση των ορίων του τελευταίου ψεκασμού, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα στους κονδύλους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις