Τα προβλήματα στις καλλιέργειες και στον εφοδιασμό τροφίμων περιπλέκουν την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Οι ελλείψεις ανεφοδιασμού, η πτώση της παραγωγής και οι κακές συνθήκες ανάπτυξης για ορισμένες από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του κόσμου θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων σε υψηλότερο επίπεδο καθώς προχωρά το έτος, περιπλέκοντας τα πράγματα για τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες που σκέφτονται αν θα σταματήσουν τις μήνες αυξήσεων των επιτοκίων.

Η ξηρασία έχει αποδεκατίσει τη φετινή σοδειά των ΗΠΑ για σκληρό χειμερινό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλευριού για τα πάντα, από ψωμάκια χάμπουργκερ μέχρι δημητριακά πρωινού.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αγορά ρυζιού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο έλλειμμα προσφοράς των τελευταίων δύο δεκαετιών λόγω της πτώσης της παραγωγής.

Οι τιμές της ζάχαρης έχουν φτάσει σε υψηλά πολλών ετών εν μέσω μιας σειράς ελλείψεων καλλιεργειών από την Ινδία μέχρι την Ευρώπη.

Τα δεινά στις καλλιέργειες ακολουθούν την πρόσφατη άνοδο των τιμών στα αυγά η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της γρίπης των πτηνών πέρυσι, που εξαφάνισε κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ. Σε συνδυασμό, ο πληθωριστικός αντίκτυπός τους στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικός για τις κεντρικές τράπεζες.

«Στοπ» στη άνοδο των επιτοκίων;

Καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί μετά την κορύφωση του περασμένου έτους, οι επενδυτές αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και άλλες κεντρικές τράπεζες σύντομα θα σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων που ξεκίνησαν πέρυσι.

Η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ότι η Fed την επόμενη εβδομάδα θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης για τελευταία φορά προτού το διατηρήσει σταθερό στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο και ίσως ακόμη και να το μειώσει αργότερα μέσα στο έτος.

Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να διακυβεύσει αυτές τις προσδοκίες. Τα τρόφιμα και τα ποτά αντιπροσωπεύουν το 14,4% του μηνιαίου υπολογισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μηνιαίος δείκτης τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) μειώθηκε για 12 συνεχείς μήνες από τότε που κορυφώθηκε. Η συνιστώσα ζάχαρης αυτού του δείκτη, ωστόσο, αυξήθηκε για δύο συνεχείς μήνες, φθάνοντας στην υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2016.

Αυξάνονται οι τιμές της ζάχαρης

Οι τιμές της ζάχαρης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Οι τιμές της ζάχαρης έφθασαν σε υψηλό 12 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα στα σχεδόν 700 δολάρια ανά τόνο εν μέσω ασυνήθιστα ισχυρών βροχοπτώσεων στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ζάχαρης στον κόσμο.

Η Ινδία μείωσε την εκτίμηση της παραγωγής της για τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο. Η παγκόσμια παραγωγή είχε ήδη μειωθεί μετά από μια σοβαρή ξηρασία που μείωσε τις εκτάσεις φυτευμένων ζαχαρότευτλων το περασμένο καλοκαίρι στην Ευρώπη. Τα ζαχαρότευτλα παρέχουν το 20% της παγκόσμιας ακατέργαστης ζάχαρης που δεν παρέχεται από το ζαχαροκάλαμο.

Επιπλέον, η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχει αναγκάσει ορισμένους παραγωγούς ζαχαροκάλαμου να εκτρέψουν τις προμήθειες τους στην παραγωγή αιθανόλης αντί για χρήσεις τροφίμων, ανέφερε η Fitch Ratings σε μια ερευνητική έκθεση νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η χειρότερη έλλειψη ρυζιού σε δύο δεκαετίες

Ο κόσμος αντιμετωπίζει ακόμη πιο βαθιά έλλειψη ρυζιού, της κύριας τροφής για περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η Fitch Ratings σημείωσε ότι το μεγαλύτερο παγκόσμιο έλλειμμα μεταξύ της αναμενόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί καθώς η χαμηλή παραγωγή από πέρυσι αντηχεί στην αγορά. 

Οι πλημμύρες στην Κίνα, η οποία παράγει περίπου το 30% του παγκόσμιου ρυζιού, και το Πακιστάν μείωσαν την παγκόσμια παραγωγή πέρυσι.

Η παραγωγή μειώθηκε επίσης στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας φέτος τις αναμενόμενες προμήθειες χαμηλότερες από την αναμενόμενη ζήτηση κατά 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2004.

Οι τιμές για την παράδοση του ακατέργαστου ρυζιού τον Ιούλιο στο Συμβούλιο Εμπορίου του Σικάγο έφτασαν τα 18,39 $ ανά εκατό βάρος (cwt) τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, και έχουν παραμείνει κοντά σε αυτό το επίπεδο μέχρι στιγμής φέτος.

Η ξηρασία αποδεκατίζει την καλλιέργεια σιταριού στις πεδιάδες

Το σκληρό χειμερινό σιτάρι, που καλλιεργείται στο λεγόμενο «καλάθι ψωμιού» των ΗΠΑ αντιμετωπίζει περιορισμούς στην προσφορά αργότερα φέτος λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας από τη Νεμπράσκα έως το Τέξας.

Τρεις κομητείες στη βασική περιοχή καλλιέργειας σιταριού της βόρειας Οκλαχόμα είναι οι πιο ξηρές από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων το 1895.

Οι συνθήκες ξηρασίας στο Κάνσας, το οποίο «οδηγεί» όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ στην παραγωγή σιταριού, έχουν γίνει τόσο σοβαρές που μόλις το 26% της σοδειάς της πολιτείας βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή έως εξαιρετική κατάσταση. Αυτό είναι το χαμηλότερο από το 1989, όταν οι αγρότες του κράτους εγκατέλειψαν περίπου το 30% των στρεμμάτων που φύτεψαν.

Ως αποτέλεσμα, οι εξαγωγές σιταριού των ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα αυξηθούν πολύ, αν όχι καθόλου, από το προβλεπόμενο χαμηλό 51 ετών κατά τη διάρκεια της περιόδου εμπορίας που λήγει στις 31 Μαΐου.

Στο μεταξύ, οι τιμές του σκληρού χειμερινού σιταριού για παράδοση Ιουλίου στο Συμβούλιο Εμπορίου του Σικάγο έχουν πέσει στα χαμηλά δύο ετών. Οι τιμές συνήθως πέφτουν όσο πλησιάζει η συγκομιδή. Ωστόσο, αυξήθηκαν έως και 15% μέσα σε δύο μήνες μετά την περσινή συγκομιδή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις