Περονόσπορος της πατάτας στο Λασίθι

Γενικές πληροφορίες - Διαπιστώσεις :

- Στο οροπέδιο Λασιθίου το βλαστικό στάδιο που επικρατεί στην καλλιέργεια της πατάτας ποικίλλει ανάλογα με την εποχή φύτευσης. Υπάρχουν καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο του φυτρώματος και άλλες λίγο πριν το κλείσιμο

. - Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και στο πρώτο διήμερο του μήνα επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από περονόσπορο (βροχοπτώσεις αθροιστικού ύψους 55 mm και μέχρι 80 συνεχόμενες ώρες με μέση σχετική υγρασία 89,5% και μέση θερμοκρασία 14,2 οC) και συμπτώματα της προσβολής του μύκητα εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Οδηγίες : 1. Καλλιέργειες με προχωρημένο βλαστικό στάδιο να προστατευτούν το συντομότερο δυνατό. 2. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες να ελέγχονται και όπου εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση. 3. Στις καλλιέργειες με συμπτώματα πρέπει να συνεχίζεται η προστασία σε περιόδους που επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας ή που προβλέπονται βροχές.

Συνιστάται να επιλέγετε σκευάσματα με τους λιγότερους κινδύνους για τον χρήστη και το περιβάλλον. Τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα δεν είναι ακίνδυνα. Θυμηθείτε πριν την εφαρμογή να ελέγχετε τη σήμανση κινδύνου, τις δηλώσεις επικινδυνότητας - προφύλαξης και να παίρνετε απαραιτήτως μέτρα προστασίας. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις