Ελληνική Λύση: Ερώτηση για τους Αρκάδες οινοποιούς

Με την ερώτησή του, ζητάει να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για στήριξη του εν λόγω κλάδου.

Ένα μέρος της ερώτησης έχει ως εξής:

(…) Η μείωση του τζίρου των ως άνω αγγίζει το 90%, όπως ισχυρίζονται. Σε κάποιες εταιρείες του κλάδου είναι μικρότερη η πτώση, σε κάποιες άλλες μεγαλύτερη, ενώ, καθολική πτώση του τζίρου σημειώνουν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, που δεν εκπροσωπούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Όσο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλα καταστήματα παραμένουν κλειστά, μειώνεται δραματικά η κατανάλωση του κρασιού.

Ένα άλλο πρόβλημα για τους οινοποιούς είναι ότι, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα, οι εργασίες στα αμπέλια και τα σχετικά έξοδα συνεχίζονται.

Μεταξύ των άλλων, προβλήματα προκύπτουν και με το πάγωμα των πληρωμών από το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος των Οινοποιών Πελοποννήσου, μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη του κλάδου, ανέφερε ότι, πρέπει πρώτα να διατεθεί στην αγορά το στοκαρισμένο κρασί σε δεξαμενές από την προηγούμενη σοδειά, καθώς, σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει ο τρύγος.

Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οινοποιών, όπως κατέληξε.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, για να στηρίξετε τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Αρκαδίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία;

2. Προτίθεσθε να εφαρμόσετε πολιτικές, όπως π.χ. κάποιες ενισχύσεις «de minimis», προκειμένου για την προώθηση και στήριξη της ελληνικής παραγωγής κρασιού, εν μέσω της τρέχουσας περιόδου απαγορευτικών μέτρων, ένεκα της επιδημίας του κορωνοϊού, με στόχο διατήρηση των τιμών του κρασιού σε βιώσιμα για τον κλάδο των οινοποιών επίπεδα»;