Επιστολή ΑΚΚΕΛ σε ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση κτηνοτρόφων με επαναφορά του Μέτρου 14 από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιστολή ΑΚΚΕΛ σε ΥΠΑΑΤ για ενίσχυση κτηνοτρόφων με επαναφορά του Μέτρου 14 από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Λιβανό έστειλε το ΑΚΚΕΛ ζητώντας την ενίσχυση των κτηνοτρόφων μέσω της επαναφοράς του Μέτρου 14 από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο για άγνωστους λόγους δεν υλοποιήθηκε στην προηγούμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική.

 

 

---------------Το κείμενο της επιστολής-----------------

 

            Κύριε Υπουργέ,

 

            Στην προηγούμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ "χάθηκε" στον δρόμο το εγκεκριμένο μέτρο 14 του ΠΑΑ, για ανεξήγητους λόγους. Το μέτρο 14, αν είχε υλοποιηθεί, θα επέτρεπε στους κτηνοτρόφους της χώρας μας να ενισχυθούν με 61€ ανά πρόβατο και μάλιστα με Ευρωπαϊκά κονδύλια. Φήμες λένε ότι το μέτρο 14 καταργήθηκε λόγω αντιμαχίας των γεωπόνων του δημοσίου με τους κτηνιάτρους του δημοσίου για το ποιος θα έκανε τους ελέγχους.

 

Το πρόγραμμα έθετε 4 βασικούς όρους :

 

·         Διαμόρφωση κελιών γαλουχίας και αρσενικών γεννητόρων πριν από την αναπαραγωγική περίοδο, καθώς και ειδικών χώρων για τον προγραμματισμό συζεύξεων. Μετατροπές στις υπάρχουσες σταβλικές εγκαταστάσεις και μείωση της πυκνότητας των ζώων. Για τα κελιά αυτά απαιτούνται 3 τ.µ/ζώο και οµάδες των 5-6 ζώων σε μεγάλη απόσταση από τα θηλυκά ζώα. Μείωση πυκνότητας ζώων κατά 33% που υπολογίζεται σε απώλεια καθαρού εισοδήματος 45 ευρώ ανά ζώο.

 

·         Καθαρισµό απολυμάνσεις, αποπαρασιτώσεις, απεντομώσεις, αλλαγή στρωµνής, προαύλιου χώρου, τέσσερις φορές ετησίως. Κόστος εργατικών και αναλωσίµων (απολυμαντικά, αντιπαρασιτικά, αντικουνουπικά, εντοµοπαγίδες): 5,3 ευρώ το ζώο.

 

·         Χορήγηση πρωτογάλακτος σε όλα τα νεογέννητα. Κόστος εργατικών (3 ευρώ το ζώο) συν απώλεια εισοδήµατος από τη διατήρηση πρωτογάλακτος για τις 3 πρώτες ηµέρες μετά από τη γέννηση αµνών και εριφίων (7 ευρώ ανά ζώο).

 

·         Περιποίηση χηλών-ποδοκοµία όλων των ζώων της εκτροφής δύο φορές ετησίως. Κόστος εργατικών για πέντε ηµέρες εργασίας (20 ζώα/ηµέρα) 200 ευρώ.

 

Στις χώρες που εφαρμόστηκε (στις περισσότερες της Ε.Ε) μεταξύ αυτών και οι γειτονικές μας Κύπρος και Βουλγαρία τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εκτροφές που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχαν αύξηση της παραγωγής κατά 21,5%.

 

Κύριε υπουργέ με τη νέα προγραμματική περίοδο και εν όψη αναθεώρησης της ΚΑΠ προτίθεστε να επαναφέρετε το μέτρο 14 που στην κυριολεξία θα έδινε μια σοβαρή ανάσα στον χειμαζόμενο κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας ;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις