Κοινή δήλωση για φορείς διαχείρισης -Ανακοίνωση για απολιγνιτοποίηση
Κοινή δήλωση για φορείς διαχείρισης -Ανακοίνωση για απολιγνιτοποίηση

Κοινή δήλωση Ευαγγελίας Λιακούλη, Γραμματέα Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχη Εσωτερικών και Γιώργου Αρβανιτίδη, Αναπληρωτή Γραμματέα Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος:


Η Κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αποδιοργάνωση του συστήματος προστασίας του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Καταργεί επτά φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου) και επιχειρεί να συγκεντρώσει τις αρμοδιότητές τους κεντρικά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Δεν συμμεριζόμαστε την επιμονή σε μια συντηρητική και υδροκέφαλη στρατηγική που θέτει σε διακινδύνευση την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής φύσης αλλά και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού των φορέων διαχείρισης. Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές διατάξεις του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), είχαμε επισημάνει τα αδιέξοδα στα οποία αυτός θα οδηγούσε με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή και υλοποίηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται, από την μη πλήρη λειτουργία του σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφισή του. Είχαμε αντιπροτείνει την αποκεντρωμένη διαχείριση από τις Περιφέρειες, σύμφωνα και με την επιστημονική μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΗΣ, αλλά για την Κυβέρνηση οι επιστημονικές μελέτες είναι για τα συρτάρια, προέχουν άλλου είδους προτεραιότητες και κριτήρια στην λήψη των πολιτικών της αποφάσεων, όπως διαπιστώνουμε σε κάθε τομέα. Αυτό όμως έχει, κόστος. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς θα έχει κόστος για το περιβάλλον, καθώς γίνονται ολοένα και περισσότερα τα βήματα όπισθεν ολοταχώς στην αποτελεσματική προστασία του.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής


Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενέκρινε κατά παρέκκλιση τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν έως το 2025. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Είχαμε τονίσει πως χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα. Ένα σχέδιο δίκαιης και όχι βίαιης μετάβασης. Άλλωστε, είχαμε καταθέσει στο δημόσιο διάλογο εδώ και τρία χρόνια το «Ενεργειακό Διαβατήριο για το Μέλλον». Και όλο αυτό το διάστημα τονίζαμε πως ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να είναι εφικτή μόνο αν προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού και στην επάρκεια ισχύος. Και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στους ενεργειακούς μας Δήμους.

Τελικά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και την πρωτοφανή κρίση τιμών λόγω φυσικού αερίου από το Σεπτέμβρη, φάνηκε η πλήρης απουσία σχεδίου από την Κυβέρνηση.  Με διακηρύξεις μόνο δεν προχωρούν οι αναγκαίες αλλαγές. Πηγαίνουμε πίσω ολοταχώς λοιπόν και στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Από Success Story σε ενεργειακό Βατερλό. Ενδεικτικό δε της κατάστασης, είναι ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, η επίσημη ενημέρωση έχει προέλθει από μία απόφαση στη "Διαύγεια" και μία ανακοίνωση της ΔΕΗ στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

 
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις