Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αυτό το Πάσχα θα μείνει αξέχαστο στις τσέπες των καταναλωτών
Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αυτό το Πάσχα θα μείνει αξέχαστο στις τσέπες των καταναλωτών

Άλλο ένα αξέχαστο Πάσχα ετοιμάζονται να ζήσουν οι πολίτες της χώρας με τις τιμές σε βασικά είδη να έχουν ανέβει κατακόρυφα, χωρίς καμία ελπίδα μείωσής τους. Σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην αγορά, το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει σε μια τετραμελή οικογένεια από 250 έως 380 ευρώ.

Τα αμνοερίφια θα κυμαίνονται από 12 έως 15 ευρώ το κιλό, κι αυτό γιατί στην αλυσίδα εφοδιασμού οι ζωοτροφές από 210 ευρώ ο τόνος έχουν σκαρφαλώσει στα 420, οι γεωτρήσεις στις αγροτικές περιοχές από 7 ευρώ την ώρα έχουν φτάσει στα 40 ευρώ, την ίδια στιγμή που το πετρέλαιο είναι στα 2 ευρώ.

Η κατάσταση για όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα είναι όλο και πιο δυσμενής. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, έρμαιο της λογικής των επιδοτήσεων, υπόσχεται 45 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους. Επειδή όμως μιλάμε για νούμερα ας κάνουμε έναν απλό υπολογισμό. Στη χώρα μας είναι καταγεγραμμένα: 210 χιλιάδες αγελάδες, 9 εκατομμύρια αρνιά και 4 εκατομμύρια κατσίκια. Διαιρώντας το σύνολο με τα 45 εκατομμύρια, η επιδότηση βγαίνει μόλις στα 3 ευρώ.

Ο Αβραάμ Ιωαννίδης, Συντονιστής Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνει, «Επειδή όλοι μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς, καλούμε την Κυβέρνηση, να αφήσει την παροχολογία και την επιδοματική πολιτική που οδηγεί στο απόλυτο μηδέν. Χρειάζονται σοβαρές προτάσεις, με όραμα και απαγκίστρωση από τη λογική του επαίτη της Ευρώπης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια στιβαρή Κυβέρνηση που θα μπορεί να λειτουργεί μακριά από συμφέροντα βάζοντας φρένο σε όλα τα φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που ταλανίζουν αυτή την περίοδο τη χώρα. Ο πρωτογενής τομέας  χρειάζεται μέτρα, όχι επικοινωνιακά τρικ για να μπορέσουμε να σώσουμε τόσο το ζωικό, όσο και το φυτικό κεφάλαιο της χώρας».

ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις