Οι εξαγωγές χοιρινού και βόειου κρέατος

Χάρη στην ώθηση των εξαγωγών προς την Κίνα, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της ΕΕ αναμένεται να φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,4 εκατομμυρίων τόνων το 2016 (+ 18% σε ετήσια βάση), σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των αγορών της ΕΕ για τις αροτραίες καλλιέργειες, τα γαλακτοκομικά και το κρέας, το 2016 και το 2017, η οποία δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα.

Επίσης, στην εν λόγω έκθεση, τονίζεται πως οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση σε άλλες αγορές θα μπορούσαν ακόμη και να βελτιώσουν περαιτέρω την κατάσταση των εξαγωγών.

 

Η ακαθάριστη παραγωγή βοείου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 2,4%, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των σφαγών και στις πολύ δυναμικές εξαγωγές ζώντων ζώων.

Όσο για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, από την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές της ΕΕ για το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη και την σκόνη ορού γάλακτος, επίσης  σε μικρότερο βαθμό για το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη, το τυρί τσένταρ και τη γκούντα. Σημειώνεται πως όπως συνέβη και το 2009, οι εξελίξεις αυτές δεν αντικατοπτρίζονται στις τιμές του γάλακτος που καταβάλλονται στους παραγωγούς, καθώς παραμένει η υπερπροσφορά στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ.

Παρά τη διατήρηση της ρωσικής απαγόρευσης, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της ΕΕ συνολικά αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% το 2016, πράγμα που σημαίνει 900.000 τόνους γάλακτος περισσότερους από πέρυσι.

Η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ για την περίοδο εμπορίας 2015/2016 αναμένεται να είναι υψηλή, μόνο 5,4% κάτω από το ρεκόρ συγκομιδής 2014/2015, φθάνοντας σε 310 εκατομμύρια τόνους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις