Γερμανία: Ανακοίνωσε αυστηρότερα πρότυπα στη βιομηχανία κρέατος
Βιομηχανία κρέατος Γερμανία

Η γερμανική βιομηχανία κρέατος δέχεται επίθεση εδώ και χρόνια λόγω των χαμηλών προδιαγραφών εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συστάδες για τον κορωνοϊό στα σφαγεία προσφέρουν τώρα στην κυβέρνηση την ευκαιρία να παρέμβει.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (29 Ιουλίου), ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) περιέγραψε τις τρέχουσες συνθήκες στη γερμανική βιομηχανία κρέατος ως «οργανωμένη ανευθυνότητα», καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία για νέους κανόνες για τη βιομηχανία κρέατος και σχετικά με την αυξημένη παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας σε όλους τους τομείς.

Ο τομέας αποτελεί αντικείμενο κριτικής εδώ και χρόνια καθώς απασχολεί όλο και περισσότερο το προσωπικό του μέσω συμβάσεων εργασίας με υπεργολάβους.

Αυτό εξοικονομεί κόστος για τον εργοδότη αλλά καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση της κατάστασης, δεδομένου ότι οι συμβασιούχοι και οι έκτακτοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνήθως χειρότερες συνθήκες εργασίας και δεν έχουν εργατικά σωματεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αυτή η κριτική έχει ενταθεί καθώς αρκετές συστάδες κορωνοϊού σε σφαγεία έχουν ανακουφίσει τις κακές συνθήκες εργασίας και στέγασης.

Η Heil ελπίζει ότι η τρέχουσα εστίαση σε αυτά τα θέματα θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση του κλάδου.

Περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερο χώρο

Από τον Ιανουάριο του 2021, η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συμβάσεις εργασίας στη βιομηχανία και, από την 1η Απριλίου, θα απαγορευτεί επίσης η προσωρινή εργασία, με εξαίρεση τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες ως «τεχνίτες» («Handwerk» στα γερμανικά) με λιγότερες από 49 υπαλλήλους.

Αυτό θα πρέπει να προστατεύει τους μικρούς κρεοπωλεία στη χώρα, διότι το πρόβλημα έγκειται στα «μεγάλα εργοστάσια κρέατος», δήλωσε ο Heil.

«Στο μέλλον, ο διαχειριστής του σφαγείου είναι υπεύθυνος για όλους τους υπαλλήλους», είπε, προσθέτοντας ότι οι ώρες εργασίας πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε ο ελάχιστος μισθός να μην μπορεί πλέον να αποφεύγεται τόσο εύκολα.

Εκτός από τη βιομηχανία κρέατος, θα αναπτυχθούν νέα πρότυπα για άλλες γερμανικές εταιρείες, με την εισαγωγή νέων προτύπων για τη στέγαση των εργαζομένων καθώς και περισσότερους ελέγχους εργατικού δικαίου.

«Κανείς δεν πρέπει να ζει σε μούχλα ή υπερπληθυσμένα δωμάτια», είπε ο Χάιλ. «Αυτό δεν είναι μόνο απαράδεκτο, αλλά και ένας παράγοντας κινδύνου κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Αυτά τα πρότυπα θα ισχύουν και έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ».

Έως το 2026, οι επιθεωρήσεις θα επεκταθούν στο 5% όλων των γερμανικών εταιρειών σε όλους τους τομείς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις