Έχει κοπεί το ρεύμα σε περίπου 15.000 καταναλωτές

Από τις πρώτες 100.000 εντολές αποκοπής ρεύματος που έστειλε η ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ ήδη έχει κοπεί το ρεύμα σε περίπου 15.000 καταναλωτές.

Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι οι αποκοπές ρεύματος θα αφορούν 700.000 καταναλωτές οι οποίοι καθυστερούν συστηματικά να πληρώσουν τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε αυτή την περίπτωση θα κατέβει ο διακόπτης σε 200.000-350.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις με χρέος που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και ανεξόφλητους λογαριασμούς επί δύο τουλάχιστον συνεχόμενα τετράμηνα. Πρόκειται, όπως λένε στη ΔΕΗ, για καταναλωτές που δεν ζουν σε συνθήκες ένδειας και που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν τη δυνατότητα να διακανονίσουν την οφειλή τους.

Ηδη προ δεκαπενθημέρου το πρώτο μαζικό κύμα 100.000 εντολών διακοπής έφτασε στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος τράβηξε την πρίζα σε 15.000 καταναλωτές, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Χατζηαργυρίου.

Την ίδια ώρα εντείνεται το φαινόμενο της ρευματοκλοπής. Το πιο ανησυχητικό είναι η διαπίστωση ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις διαφθοράς, με σπείρες που έχουν κάνει το πείραγμα του μετρητή επάγγελμα. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις συμμετείχαν στις σπείρες υπάλληλοι εργολάβων με τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ συνεργάζεται. Τα περιστατικά ρευματοκλοπής που εντόπισαν το τελευταίο εννιάμηνο τα συνεργεία του διαχειριστή, σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηαργυρίου, φτάνουν τα 5.500 (ή 700 τον μήνα).

Τα μεγαλύτερα μάλιστα ποσοστά δεν εμφανίζονται σε φτωχές γειτονιές, όπως θα ανέμενε κανείς, παρά στα «καλά προάστια» και μάλιστα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με υψηλές καταναλώσεις.

Δεν αποκλείεται όμως η μπίζνα με τις κλοπές ρεύματος να είναι πολύ μεγαλύτερη. Εναντι χαμηλής ταρίφας - για παράδειγμα 50-100 ευρώ η περίπτωση - οι επιτήδειοι αναλαμβάνουν να «κατεβάσουν» τις ενδείξεις του εξωτερικού μετρητή ώστε, όταν περάσει το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ για τον τακτικό έλεγχο, να δείχνει χαμηλότερη από την πραγματική κατανάλωση. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν εσωτερική πληροφόρηση. Οπως ωστόσο λένε πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, οι σχετικές καταγγελίες για εμπλοκή υπαλλήλων του δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το πρόβλημα θα επιλυθεί διά παντός όταν τα επόμενα χρόνια τα εξωτερικά ρολόγια αρχίσουν να αντικαθίστανται από τους λεγόμενους «έξυπνους» μετρητές που τοποθετούνται στο εσωτερικό του σπιτιού και δύσκολα μπορούν να πειραχθούν. Ο διαγωνισμός για τους αρχικούς 170.000 μετρητές βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πρώτοι 10.000 από αυτούς αναμένεται, όπως είπε ο Νίκος Χατζηαργυρίου, να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2016.

 

Πηγή : www.in.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις