Κυρώσεις φοροδιαφυγής για όσους δεν δήλωσαν ακίνητα με υψηλά κέρδη

Σε τηλεοπτική εκπομπή καναλιού, ειπώθηκαν ορισμένες απόψεις σχετικά με τις παραβάσεις που αφορούν στον ΕΝ.Φ.Ι.Α και το πως αυτές εντάσσονται στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που εισήγαγε ο νόμος 4337/2015. Οι απόψεις αυτές αναπαράχθηκαν και από διάφορες άλλες ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για μία ακόμη φορά σύγχυση στο ευρύ κοινό που ομολογουμένως θορυβήθηκε βλέποντας τη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή, αλλά και διαβάζοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα.
 
Ας δούμε στο σημείο αυτό τι ειπώθηκε στην εκπομπή από τα χείλη γνωστού δικηγόρου:
 «Μέχρι πρότινος ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν ήταν στην κατηγορία της φοροδιαφυγής. Πλέον θεσπίζεται ότι εάν υπάρχει ανακριβής δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α., τότε αυτό είναι ποινικό αδίκημα με δρακόντειες συνέπειες. Εάν είναι πάνω από 150.000 ευρώ ετησίως, η αξία του αποκρυβέντος εισοδήματος τότε είναι κακούργημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Υποχρέωση του ιδιοκτήτη ακινήτου, είναι να το δηλώσει. Εάν δεν το δηλώσει κινδυνεύει με φυλάκιση, εάν η αξία του ακινήτου που αποκρύβει είναι πάνω από 150.000 ευρώ», πρόσθεσε.
 
 
Τι ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 66 του νόμου 4174/2013 όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του νόμου 4337/2015; Ας δούμε αναλυτικά τις διατάξεις αυτές:
 
 
Άρθρο 66. Εγκλήματα φοροδιαφυγής
 
1.Έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:
 
α) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου εισοδήματος, ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ή ειδικού φόρου ακινήτων (ΕΦΑ), αποκρύπτει από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης φορολογητέα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή ή περιουσιακά στοιχεία, ιδίως παραλείποντας να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλοντας ανακριβή δήλωση ή καταχωρίζοντας στα λογιστικά αρχεία εικονικές (ολικά ή μερικά) δαπάνες ή επικαλούμενος στη φορολογική δήλωση τέτοιες δαπάνες, ώστε να μην εμφανίζεται φορολογητέα ύλη ή να εμφανίζεται αυτή μειωμένη,
 
β) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή του φόρου προστιθέμενης αξίας, του φόρου κύκλου εργασιών, του φόρου ασφαλίστρων και των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς, καθώς και όποιος παραπλανά τη Φορολογική Διοίκηση με την παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών ή με την αθέμιτη παρασιώπηση ή απόκρυψη αληθινών γεγονότων και δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς ή συμψηφίζει ή εκπίπτει ανακριβώς αυτούς ή λαμβάνει επιστροφή, καθώς και όποιος διακρατεί τέτοιους φόρους, τέλη ή εισφορές,
γ) προκειμένου να αποφύγει την πληρωμή φόρου πλοίων δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς στο Δημόσιο το φόρο αυτόν.
 
 
3.Όποιος διαπράττει έγκλημα φοροδιαφυγής από τα αναφερόμενα στη παράγραφο 1 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών:
 
α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, ή
 
β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς ή επεστράφη ή συμψηφίστηκε ή εξέπεσε ή διακρατείται υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος:
 
αα) τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας ή
 
ββ) τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.
 
4. Επιβάλλεται κάθειρξη αν το ποσό του φόρου, τέλους ή εισφοράς της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, ή τις εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση φόρου, τέλους ή εισφοράς.
 
 
 
Συνεπώς, σε ό,τι αφορά στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., το φορολογικό έγκλημα -που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο ετών-, συντελείται εφόσον αποκρύβει ή δεν δηλωθεί ακίνητη περιουσία από την οποία θα προκύψει φόρος (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) άνω των 100.000, και όχι εάν δεν δηλωθεί ακίνητο αξίας άνω των 100.000 ευρώ.  Η διαφορά είναι εμφανής και φυσικά για να προκύψει ποσό φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. άνω των 100.000 σε κάθε περίπτωση, η αξία του ακινήτου θα πρέπει να είναι μερικά εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αν το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, τότε, σύμφωνα με την παρ. 4 του ιδίου άρθρου, ο παραβάτης τιμωρείται με κάθειρξη (κακούργημα).


Πηγή: taxheaven.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις