Χωρίς προσωρινή σύνταξη μένουν  όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμες οφειλές

Χωρίς προσωρινή σύνταξη μένουν αναγκαστικά όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν στον ΟΑΕΕ ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ  ακόμη κι αν έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Όπως ορίζει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, προσωρινή σύνταξη θα χορηγείται σε υποψήφιους συνταξιούχους όλων των κατηγοριών, οι οποίοι όμως, κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές, με εξαίρεση αυτές από την αναγνώριση πλασματικών ετών.

Ποιες θα είναι οι συντάξεις

Για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ποσά της προσωρινής σύνταξης κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ ( για πλήρη σύνταξη) , μειωμένα δηλαδή κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω χηρείας, αναπηρίας η πρόωρης συνταξιοδότησης , το ποσό της προσωρινής σύνταξης μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 192 ευρώ. Ο χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες.

Μάλιστα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι δίδεται προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία ή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη ορίζεται ως το 50% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης. Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται αυτό το οποίο προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν ή έπρεπε να καταβληθούν κατά τους μήνες αυτούς, διαιρούμενου δια του 20% και δια του 12.

Πότε δεν χορηγείτε η προσωρινή σύνταξη

Η προσωρινή σύνταξη δεν χορηγείται όταν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν, καθώς και όταν λαμβάνεται ταυτόχρονα άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία, οριστική ή προσωρινή.

Επισημαίνεται ότι εάν το ποσό της προσωρινής σύνταξης ανέρχεται στα 750 ευρώ και ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει ταυτόχρονα για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, ποσό 300 ευρώ το μήνα, τότε η προσωρινή σύνταξη που θα χορηγείται υποχωρεί στα 450 ευρώ.

Διαδικασία και δικαιολογητικά

Κατά την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος ο αιτών θα ενημερώνεται για την δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης και θα συνυποβάλλει και υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνεται ενδεικτικά, ο χρόνος ασφάλισης, η μη ύπαρξη οφειλής που υπερβαίνει το προβλεπόμενο ανώτατο όριο, η λήψη ή μη άλλης οριστικής ή προσωρινής σύνταξης, τυχόν ανάληψη ή συνέχιση επαγγελματικής δραστηριότητας κλπ.

Παραδείγματα

Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ στην 6η κατηγορία διέκοψε την ασφάλιση στον φορέα τον Μάρτιο του 2013 και υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιούλιο του 2016 με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Για τον υπολογισμό της προσωρινής σύνταξης λαμβάνονται υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές από τον Μάρτιο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013.

Μισθωτός 5 μήνες με μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ και αυτοαπασχολούμενος 7 μήνες με μέσο μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ, θα λάβει 420,83 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις