Ο ΦΠΑ αυξάνεται αλλά τα έσοδά του μειώνονται

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον περασμένο Ιούλιο οι εισπράξεις του φόρου ήταν μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο που μας πέρασε οι εισπράξεις των Δ.Ο.Υ από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,116 δισ. ευρώ έναντι 1,165 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Την ίδια ώρα στα τελωνεία εισπράχθηκαν 375 εκατ. ευρώ ΦΠΑ έναντι 386 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Συνολικά οι εισπράξεις ΦΠΑ από τελωνεία και εφορίες ανήλθαν σε 1,492 δισ. ευρώ έναντι 1,552 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Η πτώση των εσόδων από ΦΠΑ σαφώς συνδέεται και με την φοροδιαφυγή λόγω της μη έκδοσης αποδείξεων. Δεκάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, για το λόγο αυτό, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται ακόμα πιο βαριές καμπάνες για τους παραβάτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει μπει "λουκέτο” 48 ωρών σε 31 επιχειρήσεις, ενώ 40 εταιρείες, κατά προτεραιότητα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο "λουκέτου” έως ένα μήνα.

Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες εφορίες είναι να εξεταστεί το ύψος του τζίρου των επιχειρήσεων και η σοβαρότητα των παραβάσεων.
 

Πηγή : www.capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις