Φορολογικά έσοδα: Τρύπα άνω των 8 δισ. - Ο ΕΝΦΙΑ σώζει την «παρτίδα»

Τις καλύτερες επιδόσεις στις πληρωμές των φόρων είχε ο ΕΝΦΙΑ, αφού η εισπραξιμότητά του ξεπέρασε το 85% με βάση τον στόχο που είχε τεθεί από τον προϋπολογισμό, και έτσι ήταν πάνω από τον μέσο όρο είσπραξης όλων των φόρων.

Σύμφωνα με την έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τα φορολογικά έσοδα, και παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχαν μεγάλη απώλεια εσόδων, ο ΕΝΦΙΑ εισπράχθηκε κατά 86%, την ώρα μάλιστα που η απώλεια φορολογικών εσόδων για τα κρατικά ταμεία ήταν περίπου 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι γεγονός ότι τα έσοδα από τους τακτικούς φόρους επί της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία αποτελούν τη μοναδική επιμέρους κατηγορία εσόδων από τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας, καθορίζονται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και αυτά κατέγραψαν μείωση κατά μόλις 322,83 εκατομμύρια ευρώ, η οποία από την ΑΑΔΕ αποδίδεται εν πολλοίς στη μια επιπλέον δόση πληρωμής.

Εκεί που έγινε πραγματικά «σφαγή» ήταν οι φόροι κατανάλωσης, δηλαδή ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης, που δεν μπόρεσαν να διασωθούν παρά την έκρηξη των ηλεκτρονικών αγορών.

Τα στοιχεία αναλυτικά:

Η πτωτική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ που εισπράττονται μέσω ΔΟΥ κατά 1,934,5 δισεκατ. ευρώ αντανακλά, κατά κύριο λόγο, την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα έσοδα από ΦΠΑ που εισπράττονται από τελωνεία, με πτώση 849,63 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση αποδίδεται κυρίως στην πτωτική πορεία των εσόδων από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή (-549,59 εκατ. ευρώ) και Φ.Π.Α λοιπών περιπτώσεων που εισπράττεται μέσω τελωνείων (-131,48 εκατ. ευρώ).
Ακόμα:

ΦΠΑ στην αιθυλική αλκοόλη  κατά 74,01 εκατ. ευρώ
ΦΠΑ στα οχήματα κατά 60,85 εκατ. ευρώ
ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 26,58 εκατ.
ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο κατά 7,12 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης κινήθηκαν πτωτικά το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 697,86 εκατ. ευρώ ή 9,79%

Τα έσοδα από τα φυσικά πρόσωπα καταγράφουν μείωση κατά 865,38 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στους εξής παράγοντες:

εκκαθάριση δηλώσεων και προκαταβολή (-342,99 εκατ. ευρώ συνολικά)
παρακράτηση (-614,81 εκατ. ευρώ)
παρακράτηση πλην μισθών- συντάξεων (-45,17 εκατ. ευρώ)
ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (-43,53 εκατ. ευρώ)

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις