Πρόγραμμα της ΕΕ για τους καταναλωτές

Με κόστος μόλις 5 λεπτά ανά κάτοικο ετησίως, το πρόγραμμα για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοηθά τους πολίτες να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως καταναλωτές και να συμμετάσχουν ενεργά στην ενιαία αγορά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 188,8 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα για τους καταναλωτές έχει μεγάλο αντίκτυπο σε αυτούς παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό του. Θα προσφέρει υποστήριξη στους καταναλωτές σε όλα τα κράτη μέλη μέσω ενός ευρέος φάσματος έργων, από τον συντονισμό μέτρων επιβολής και τη συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κέντρων καταναλωτών μέχρι την παροχή βοήθειας στις εθνικές αρχές για την επίλυση των παραβιάσεων της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών. «Αποτελεί ουσιώδες στοιχείο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς προς όφελος των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη πολιτική των καταναλωτών, κ. Neven Mimica.

Το πρώτο πρόγραμμα για τους καταναλωτές (2007-2013) είχε σημαντικά αποτελέσματα. Μεταξύ των έργων που χρηματοδοτήθηκαν κατά την περίοδο αυτή ήταν οι δράσεις συνεργασίας στον τομέα της επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την ΕΕ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το μάθημα για καταναλωτές (Consumer Classroom), και η ανάπτυξη της πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών.

Το νέο πρόγραμμα για τους καταναλωτές θα συνεχίσει να αξιοποιεί αυτές τις επιτυχίες εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς τομείς:

-    Σε μια ενιαία αγορά ασφαλών προϊόντων προς όφελος των πολιτών, και προς το συμφέρον των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και εμπόρων,
-    σε μια ενιαία αγορά όπου οι πολίτες εκπροσωπούνται επαρκώς από αποτελεσματικές οργανώσεις καταναλωτών, ικανές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σημερινού οικονομικού περιβάλλοντος,
-    στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μηχανισμούς προσφυγής σε περίπτωση προβλημάτων χωρίς να απαιτείται η προσφυγή σε δικαστικές διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες και δαπανηρές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον δημόσιο τομέα. Η δυνατότητα ευκολότερης προσφυγής θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να συμμετάσχουν στην αγορά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη·
-    σε μια συγκεκριμένη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων για την υποστήριξη της επιβολής της εφαρμογής των δικαιωμάτων των καταναλωτών καθώς και την παροχή συμβουλών στους καταναλωτές.

Οι κρατικοί φορείς, οι δημόσιοι οργανισμοί και οι οργανώσεις καταναλωτών σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση υποστήριξης μέσω αυτών των ταμείων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις