POLITICO: Ουγγαρία και Σλοβακία διατυπώνουν ανεπιβεβαίωτη θεωρία για τα κρούσματα αφθώδους πυρετού

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αμφότερες προτείνει ότι τα συνεχιζόμενα κρούσματα του άκρως μολυσματικού αφθώδους πυρετού (αφθώδους πυρετού) θα μπορούσαν να συνδέονται με βιοτρομοκρατία - χωρίς να παρουσιάσουν κανένα υποστηρικτικό επιστημονικό στοιχείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, οι ουγγρικές αρχές εντόπισαν ένα κρούσμα αφθώδους πυρετού στις αρχές Μαρτίου σε μια φάρμα βοοειδών στα σύνορα με τη Σλοβακία, στο πρώτο κρούσμα στη χώρα εδώ και 50 χρόνια.

Έκτοτε, ζώα σε τρεις ακόμη ουγγρικές φάρμες και έξι σλοβακικές φάρμες βρέθηκαν θετικά στον ιό, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εμβολιάσουν τα κοπάδια για να μειώσουν την περαιτέρω εξάπλωση πριν από την επείγουσα σφαγή. Η Σλοβακία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επέβαλε περιορισμούς στα σύνορα και δημιούργησε ένα κέντρο επιτήρησης που στελεχώνεται από αστυνομικούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα. 

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις μου, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό το σενάριο», δήλωσε ο ιολόγος Jiří Černý από το Τσεχικό Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών στην Πράγα για τους ισχυρισμούς περί βιοτρομοκρατίας.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοήσουμε την πιθανότητα εναλλακτικών εξηγήσεων, αλλά μάλλον ότι αυτές θα πρέπει να διερευνηθούν προσεκτικά και όχι να υποθέσουμε χωρίς αποδείξεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια βιοτρομοκρατική επίθεση είναι μια πιθανή εξήγηση», δήλωσε.

Ο αφθώδης πυρετός είναι η πιο επίφοβη ασθένεια των ζώων στον κόσμο. Εξαιρετικά μεταδοτική στα μηρυκαστικά, όπως οι αγελάδες, οι χοίροι, τα πρόβατα και οι κατσίκες, σπάνια σκοτώνει τα ζώα, αλλά αντίθετα προκαλεί πυρετό, απώλεια όρεξης και φουσκάλες στις οπλές και το στόμα που απαιτούν τη σφαγή ολόκληρου του κοπαδιού - και την επιβολή ζωνών αποκλεισμού για την αποτροπή της εξάπλωσής της.

Η ασθένεια έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει την κτηνοτροφία. Μια επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001 προκάλεσε μια γεωργική και τουριστική κρίση που κόστισε περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αρχές έσφαξαν περισσότερα από 6 εκατομμύρια ζώα σε προσπάθειες εξάλειψης της νόσου.

Η Γερμανία ανέφερε επίσης μια επιδημία τον Ιανουάριο, η οποία έκτοτε έχει περιοριστεί.

Ο Černý πρόσθεσε ότι ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από ατύχημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

«Ο ιός μπορεί να μεταφερθεί με μολυσμένα παπούτσια, ρούχα, εξοπλισμό ή ακόμη και με φτερά πουλιών από μεταναστευτικά είδη. Παρόμοιες περιπτώσεις ακούσιας εισαγωγής έχουν καταγραφεί στο παρελθόν», δήλωσε στο POLITICO.

'Σχεδιασμένη επίθεση'

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán, Gergely Gulyás, έγινε την περασμένη Πέμπτη ο πρώτος αξιωματούχος που υπέδειξε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα βιολογικής επίθεσης.

«Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο ιός δεν ήταν φυσικής προέλευσης, μπορεί να έχουμε να κάνουμε με έναν τεχνητά κατασκευασμένο ιό», δήλωσε ο Gulyás σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η υποψία αυτή βασίζεται σε προφορικές πληροφορίες που έλαβε από ένα ξένο εργαστήριο, τα ευρήματα του οποίου δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Ο Gulyás επέμεινε ότι οι εμπειρογνώμονες διερευνούν κάθε πιθανότητα «τεχνητής επίθεσης».

Ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Ρίτσαρντ Τάκατς ανέβηκε στο τρένο αυτό την Παρασκευή, όταν δήλωσε σε συνέντευξή του στο YouTube ότι η Σλοβακία εξετάζει ένα παρόμοιο ενδεχόμενο.

«Υπάρχουν διάφορες εικασίες, διάφορα ερωτήματα που εμείς εδώ στη Σλοβακία θέτουμε στον εαυτό μας. Τα ίδια ερωτήματα θέτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο Takáč.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σε επίσημα έγγραφα που ακολουθούν συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η βιοτρομοκρατία αναφέρεται ως ένα από τα πιθανά σενάρια. Ότι κάποιος μπορεί να έφερε τον ιό εδώ με συγκεκριμένη πρόθεση. Αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Takáč, αλλά δήλωσε ότι εργάζεται για να καταλάβει από πού προήλθε ο ιός.

«Δεν έχουμε κανένα σχόλιο επ' αυτού. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για να προσπαθήσει να βρει την προέλευση της επιδημίας. Η απομόνωση του ιού και η αλληλούχιση του γονιδιώματος βρίσκονται σε εξέλιξη στο εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ και μπορεί να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση της προέλευσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ούτε για το χρονοδιάγραμμα ούτε για το αποτέλεσμα αυτών των εργασιών», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο POLITICO.

Πολλές χώρες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, από τη γειτονική Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία που εντείνουν τους συνοριακούς ελέγχους, μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο που απαγορεύει τις προσωπικές εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις