Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 2161/06-05-2025) η υπ’ αρ. 110581/25-4-2025 απόφαση, η οποία θεσπίζει ένα ενιαίο πλαίσιο υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων. Η νέα αυτή διοικητική διαδικασία καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκπόνηση, την έγκριση και την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
Μεταβατική Περίοδος και Ισχύς Παλαιών Βεβαιώσεων
Η υπάρχουσα διαδικασία κατάρτισης, βάσει της υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης, παραμένει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. Αυτό επιτρέπει τη συνέχιση των προγραμμάτων κατάρτισης χωρίς διακοπή κατά τη μεταβατική περίοδο.
Επιπλέον, όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης (06-05-2025). Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα είναι υποχρεωμένες να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό τους σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και τη νέα απόφαση 110581/2025.
Σκοπός και Πεδίο Εφαρμογής της Νέας Απόφασης
Σκοπός της νέας απόφασης είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για την κατάρτιση του προσωπικού που χειρίζεται τρόφιμα, διασφαλίζοντας ότι διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Η υποχρεωτική κατάρτιση αφορά το προσωπικό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αλυσίδας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων. Επιπλέον, καλύπτει και το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων αυτών.
Εξαιρέσεις
Από την υποχρεωτική κατάρτιση εξαιρείται το προσωπικό που διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών από κρατικούς φορείς (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές) στην Ελλάδα ή ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει επαρκής κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
Προγράμματα Κατάρτισης και Φορείς Υλοποίησης
Η υποχρεωτική κατάρτιση υλοποιείται μέσω προγραμμάτων διάρκειας τουλάχιστον οκτώ (8) ωρών και αφορά γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων για τους χειριστές.
Ως φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων ορίζονται αποκλειστικά:
- Πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης
- Επαγγελματικοί φορείς
- Επιμελητήρια
- Κλαδικά σωματεία
- Εκπαιδευτικά ιδρύματα
- Εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί
- Οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους
Ο ΕΦΕΤ θα τηρεί αρχείο εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης. Οι φορείς που επιθυμούν να υλοποιούν προγράμματα κατάρτισης θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα και να λάβουν έγκριση από το ΔΣ του ΕΦΕΤ.
Υλοποίηση Προγραμμάτων και Εξετάσεις
Οι εγκεκριμένοι φορείς θα υποβάλλουν αίτημα στον ΕΦΕΤ τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν την έναρξη κάθε προγράμματος. Ο αριθμός των καταρτιζομένων ανά πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης, οι καταρτισθέντες θα συμμετέχουν σε εξετάσεις αξιολόγησης που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΦΕΤ μέσω ηλεκτρονικού συστήματος (e-exam). Σε περίπτωση αποτυχίας, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε δύο ακόμη επαναληπτικές εξετάσεις εντός τριάντα (30) ημερών.
Βεβαιώσεις και Δαπάνες
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων, ο ΕΦΕΤ θα χορηγεί βεβαίωση επιτυχούς κατάρτισης με πενταετή ισχύ.
Η δαπάνη για τη συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης βαρύνει τις επιχειρήσεις για τους εργαζομένους τους και τους ίδιους τους ενδιαφερομένους στην περίπτωση μη εργαζομένων. Για τους ανέργους δωδεκάμηνης και άνω συνεχούς ανεργίας, η συμμετοχή παρέχεται δωρεάν έως το 10% του αριθμού των συμμετεχόντων σε κάθε πρόγραμμα.
Για την υλοποίηση κάθε προγράμματος, προβλέπεται η καταβολή ενός χρηματικού ποσού υπέρ του ΕΦΕΤ, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και μπορεί να ανέρχεται έως ογδόντα ευρώ (80€) ανά καταρτιζόμενο.
Έλεγχοι και Κυρώσεις
Ο ΕΦΕΤ θα διενεργεί ελέγχους αξιολόγησης για την ορθή εκτέλεση των προγραμμάτων κατάρτισης. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, προβλέπονται κυρώσεις για τους φορείς υλοποίησης (αποκλεισμός από τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων) και για τους εκπαιδευτές (διαγραφή από το μητρώο). Επιπλέον, κυρώσεις προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις τροφίμων που δεν μεριμνούν για την κατάρτιση του προσωπικού τους.
Ψηφιακή Εφαρμογή
Σύμφωνα με την απόφαση, οι διαδικασίες υποχρεωτικής κατάρτισης και εξετάσεων δύνανται να υλοποιούνται μέσω ψηφιακής εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΦΕΤ (ΟΠΣ-ΕΦΕΤ).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις