Σε τροχιά κρίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιέσεις για παραιτήσεις και ρήγματα στη θεσμική συνοχή

Λίγες μόνο ώρες μετά την αιφνιδιαστική επέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η πολιτική και θεσμική κρίση βαθαίνει. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, Νίκος Σαλάτας, δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί, ενώ πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δέχεται έντονες πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη για εκκαθάριση προσώπων και καταλογισμό ευθυνών.

Όπως δήλωσε στο Agrocapital ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ "έχει ζητηθεί η παραίτησή μου αλλά δεν σκοπεύω να το κάνω". 

Ο κ. Σαλάτας, πρώην πρόεδρος Εφετών και πρόσωπο που επελέγη μόλις τον Ιανουάριο του 2025 για να αποκαταστήσει την μέχρι τότε προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την απομάκρυνση του Κυριάκου Μπαμπασίδη, βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας κρίσης που υπερβαίνει το πρόσωπό του. Η αποκάλυψη από την EPPO, ενός φερόμενου οργανωμένου σχεδίου απάτης στις αγροτικές επιδοτήσεις έχει προκαλέσει αναταράξεις όχι μόνο στη Διοίκηση αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνητικού μηχανισμού.

Μάλιστα κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε την 19η Μαΐου σε γραφεία του Οργανισμού σε Αθήνα και Κρήτη, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπογραμμίζει έλλειψη συνεργασίας από τον Οργανισμό Πληρωμών επισημαίνοντας ότι "η συγκέντρωση ψηφιακών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 4:00 το πρωί". 

Σε μια κίνηση άμυνας, η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε με ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «ψεύδη και συκοφαντική δυσφήμιση» από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Νίκο Πασχάλη, υποστηρίζοντας ότι «ο Οργανισμός και η νέα του διοίκηση δυσφημούνται εμμέσως πλην σαφώς». 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις εξελίξεις. Ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη, απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα και πως «ενημερώθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», υποδηλώνοντας έναν επικίνδυνο αποσυντονισμό ανάμεσα στον πολιτικό και διοικητικό βραχίονα της αγροτικής πολιτικής. Σε δήλωσή του επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για «ισχυρή πολιτική βούληση για διαφάνεια και κάθαρση», υποσχόμενος «συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Agrocapital, η υπόθεση έχει ξεφύγει από τον στενό θεσμικό έλεγχο. Το κλίμα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίζεται πλέον μουντό, με υπαλλήλους να δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες «παγωμένοι και αποπροσανατολισμένοι».

Το ερώτημα που αναδύεται πια είναι διπλό: ποιος θα ηγηθεί του ΟΠΕΚΕΠΕ στην επόμενη ημέρα — και πόσα από τα θεσμικά ρήγματα μπορούν πράγματι να επουλωθούν; Η αξιοπιστία του ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με την κοινή γνώμη, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες, να παρακολουθούν με θυμό και καχυποψία τις εξελίξεις.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, σιωπή. Από το ΥΠΑΑΤ, προσεκτικές τοποθετήσεις. Από τις Βρυξέλλες, πίεση. Και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αβεβαιότητα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η περίοδος της σιωπής τελείωσε. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι άγνωστο — και ενδεχομένως επώδυνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις