Η παραγωγή δημητριακών της Τουρκίας το 2025 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,1% σε 37,4 εκατομμύρια τόνους σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, το οποίο δημοσιεύει στοιχεία που καταρτίζει το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών.
Στην πρώτη εκτίμηση της παραγωγής του 2025 που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου, η παραγωγή σιταριού της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 19,6 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Άλλες σημαντικές καλλιέργειες σιτηρών που προβλέπεται να μειωθούν ήταν το κριθάρι, 7,5 εκατομμύρια τόνοι, μείωση 8%, η σίκαλη, 243.000 τόνοι, μείωση 5,5%, και η βρώμη, 300.000 τόνοι, μείωση 23,1%.
Η παραγωγή καλαμποκιού αναμένεται να αντιστραφεί σε αυτή την τάση το 2025, σημειώνοντας άλμα 4,9% σε 8,5 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση.
Μεταξύ των ελαιούχων σπόρων, η παραγωγή ηλίανθου το 2025 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,8% σε 2,3 εκατομμύρια τόνους, ενώ η σόγια προβλέπεται να μειωθεί κατά 11% σε 160.000 τόνους.
Στα ξηρά όσπρια, προβλέπεται ότι η παραγωγή ρεβιθιών, ξηρών φασολιών και κόκκινων φακών θα είναι 605.000, 283.000 και 340.000 τόνοι αντίστοιχα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις