ΟΗΕ: η κρίση έχει κάνει τις τιμές των τροφίμων «πιο ευμετάβλητες»

Να μετριάσει τις ανησυχίες για νέα αστάθεια στην παγκόσμια αγορά τροφίμων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προσπαθεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δεδομένου ότι ο δείκτης τιμών τροφίμων τον οποίο καταρτίζει υποχώρησε στις 209,3 μονάδες τον Απρίλιο.

Το Μάρτιο, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία —μια χώρα που είναι σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών— είχε χαρακτηριστεί εν μέρει υπεύθυνη για την απότομη άνοδο του δείκτη στις 212,8 μονάδες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.

Στην έκθεσή του Food Outlook («Προοπτική των Τροφίμων») που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια, ο FAO παραδέχεται πως η κρίση έχει κάνει τις τιμές των τροφίμων «πιο ευμετάβλητες», αλλά συμπεραίνει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σε αυτό το πρώιμο στάδιο, στην αρχή της περιόδου 2014-2015».

 Ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Ρώμη μείωσε πάντως την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2014 στα 2,458 εκατομμύρια τόνους, από 2,521 εκατομμύρια τόνους προηγουμένως.
 
«Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται παρ' όλ' αυτά να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε πάντως ο οργανισμός.

Εάν κι εφόσον η σύγκρουση με τη Ρωσία δεν πλήξει το εμπόριο, η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Οι αγορές τροφίμων παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από τον FAO στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξάλειψη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο οργανισμός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2014 , ενώ η παραγωγή γάλακτος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,8%

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις