FT: Οι ακραίες καιρικές συνθήκες προκαλούν αύξηση των τιμών των τροφίμων σε όλο τον κόσμο

Από τις πατάτες στη Βρετανία έως τα κρεμμύδια στην Ινδία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή οδηγούν σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Barcelona Supercomputing Center συνδέει άμεσα δεκάδες ακραία καιρικά φαινόμενα με την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ευπάθεια των συστημάτων διατροφής στις περιβαλλοντικές κρίσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει πώς οι υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούν μείωση της παραγωγής και έλλειψη προσφοράς, μπορούν να οδηγήσουν σε γενική αύξηση των τιμών των τροφίμων μακροπρόθεσμα.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι συγκεκριμένα είδη διατροφής υφίστανται επίσης πολύ πιο απότομες βραχυπρόθεσμες αυξήσεις τιμών, οι οποίες τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.

Η τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 50% πέρυσι μετά από παρατεταμένες ξηρασίες στη νότια Ισπανία κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023.

Στην Ινδία, ένας καύσωνας τον Μάιο του περασμένου έτους οδήγησε σε αύξηση των τιμών των κρεμμυδιών κατά 89%, ενώ στην Κορέα οι τιμές του λάχανου αυξήθηκαν κατά 70% μετά την καλοκαιρινή καύσωνα.

Στην Ιαπωνία, οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν κατά 48% τον Σεπτέμβριο μετά από μια καύσωνα που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο, ενώ στην Κίνα οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν κατά 30%. Στις ΗΠΑ, τα λαχανικά στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα σημείωσαν άνοδο 80% τον Νοέμβριο του 2022 μετά από ξηρασίες.

Πολλά από τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις των τιμών «ήταν εντελώς άνευ προηγουμένου από ιστορική άποψη», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Maximilian Kotz του Barcelona Supercomputing Center.

Οι θερμοκρασίες ήταν «πολύ εκτός του εύρους που θα περιμέναμε σε ένα σταθερό κλίμα που δεν θα είχε επηρεαστεί από τις ανθρώπινες εκπομπές», είπε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων συχνά ακολουθούσαν ακραία καιρικά φαινόμενα μόλις λίγους μήνες μετά — ένα μοτίβο που, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές, είναι πιθανό να γίνει πιο συνηθισμένο καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται. 

«Γνωρίζουμε ότι [τα ακραία καιρικά φαινόμενα] γίνονται ήδη πιο έντονα και πιο συχνά από ό,τι ήταν πριν από 30-40 χρόνια, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί όσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται», δήλωσε ο Kotz.

Εάν το σύστημα διατροφής «συνεχίσει να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που έχουμε δει πρόσφατα, τότε θα αναμένουμε να συμβεί το ίδιο [όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων], και πιθανώς με πιο ακραίους και πιο απρόβλεπτους τρόπους» . 

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων εξαπλώθηκαν από μεμονωμένες περιοχές σε όλο τον κόσμο μέσω του εμπορίου. Για παράδειγμα, το κόστος της σοκολάτας αυξήθηκε κατακόρυφα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την τριπλάσια αύξηση των τιμών του κακάου λόγω της ξηρασίας και της ακραίας ζέστης στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η κερδοσκοπία στην αγορά και η «κακή πολιτική» συχνά επιδείνωσαν επίσης τον αντίκτυπο των αυξήσεων των τιμών των τροφίμων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο Raj Patel του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Όταν ο καύσωνας στη Ρωσία προκάλεσε πυρκαγιές που οδήγησαν σε αύξηση των τιμών του σιταριού το 2010, η Μόσχα επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές, το οποίο «εκτίναξε τις τιμές του σιταριού στα ύψη», σημείωσε ο Patel. Αυτό συνέβαλε στις ταραχές για το ψωμί σε μακρινές περιοχές όπως η Μοζαμβίκη. «Η σημασία του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων είναι πολιτική. Είναι πάντα πολιτική». 

Χώρες όπως η Βρετανία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα προϊόντα, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες στις κλιματικές κρίσεις στο εξωτερικό, δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Άννα Τέιλορ, εκτελεστική διευθύντρια του Food Foundation με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα έθεσε επίσης ερωτήματα για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς η αύξηση των τιμών των τροφίμων απειλεί τις προσπάθειες ελέγχου του πληθωρισμού, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες όπου τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των τιμών καταναλωτή.

«Αυτές οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα τα συνολικά ποσοστά πληθωρισμού και ο κύριος παράγοντας είναι τα τρόφιμα... Αυτό μεταφέρεται στις συνολικές τιμές», δήλωσε ο Kotz. 

Την περασμένη εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε μια απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιούνιο, ο οποίος έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, στο 3,6%, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών των τροφίμων. 

Η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι, όταν αυξάνονται τα κόστη, τα φτωχότερα νοικοκυριά τείνουν να τρώνε λιγότερο, συχνά θρεπτικά, τρόφιμα. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ήταν ιδιαίτερα «ευάλωτη στην αύξηση των τιμών των τροφίμων», δήλωσε η Taylor.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις