Η κακή σοδειά κακάο στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, έφερε εκρηκτικές ανατιμήσεις στη σοκολάτα τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη.
Στην κορυφή των αυξήσεων βρέθηκε η Πολωνία, όπου οι καταναλωτές πλήρωσαν τον Μάιο του 2024 κατά 39,1% ακριβότερα για σοκολάτα σε σχέση με έναν χρόνο πριν – η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνολικά στην Ευρώπη, οι τιμές ήταν κατά μέσο όρο 21,1% υψηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Εντυπωσιακές αυξήσεις κατέγραψαν επίσης η Εσθονία (+37,9%), η Λιθουανία (+36,5%), η Λετονία (+33,2%), η Σουηδία (+28%) και η Φινλανδία (+26%). Αντίθετα, πιο «ήπιες» αυξήσεις είδαν το Λουξεμβούργο (+5,2%), η Κύπρος (+9%), η Ιταλία (+12%), η Μάλτα (+12,2%) και η Αυστρία (+13,4%).
Οι τιμές κακάο, που κυμαίνονταν παραδοσιακά μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ ο τόνος, άγγιξαν ακόμη και τις 13.000 ευρώ για μικρό διάστημα, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα σταθεροποιηθούν γύρω στις 9.000 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Κατά τη σεζόν 2023/2024, η παγκόσμια παραγωγή κακάο μειώθηκε κατά περίπου 10%, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κακάο. Η έλλειψη αποδόθηκε σε κακές καιρικές συνθήκες — έντονες βροχοπτώσεις που διαδέχθηκαν ασυνήθιστα μακρές ξηρές περιόδους —, στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και στις ασθένειες των καλλιεργειών στη Δυτική Αφρική.
Το έλλειμμα προσφοράς, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στη ζήτηση και στην ποσότητα που μπορούσε να φτάσει στην αγορά, εκτιμήθηκε στους 478.000 τόνους για το 2023/2024 — το μεγαλύτερο των τελευταίων 60 ετών.
Η άνοδος στις τιμές κακάο μεταφράστηκε σε πρωτοφανή «σοκολατένιο πληθωρισμό», πιέζοντας τους παραγωγούς σοκολάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν την κερδοφορία τους.