Οι τιμές του ελληνικού ακτινιδίου ανεβαίνουν καθώς ωριμάζει η παγκόσμια ζήτηση

Η φετινή περίοδος για το ελληνικό ακτινίδιο δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη. Από τη μία πλευρά, στη Βραζιλία, όπου το Agrocapital επικοινώνησε με πηγές που παρακολουθούν τις εισαγωγές φρούτων, γίνεται λόγος για αυξανόμενη ζήτηση και περιορισμένες ποσότητες, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν σταθερά. Από την άλλη, στα ελληνικά χωράφια από τον Πυργετό και την Πιερία έως τη Χρυσούπολη και την Άρτα οι παραγωγοί δηλώνουν ότι ζουν μια μοναδική χρονιά, με τον καιρό να έχει ευνοήσει την ποιότητα και τις πρώτες εμπορικές πράξεις να επιβεβαιώνουν τη δυναμική της αγοράς.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξασφάλισε το Agrocapital, οι πρώτες τιμές διαμορφώνονται από 1,10 έως 1,25 ευρώ το κιλό στον Πυργετό, από 1,20 έως 1,35 ευρώ, ενώ στο Κίτρος Πιερίας η μέση τιμή κυμαίνεται στα 1,20 ευρώ. Στη Χρυσούπολη τα συμβόλαια φτάνουν μέχρι 1,30 ευρώ, στην Άρτα στα 1,20 ευρώ, ενώ στο Όμολιο και το Στόμιο έχουν δοθεί ποσά έως 1,30 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη θετική τάση.

Όπως δήλωσαν στο Agrocapital παραγωγοί από την Κατερίνη, οι ομάδες παραγωγών έχουν συμφωνήσει να μην παραδώσουν κάτω από 1,15 ευρώ το κιλό, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι η φετινή παραγωγή θα αποτιμηθεί δίκαια. «Δεν είναι χρονιά για εκπτώσεις», τονίζουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση είναι ισχυρή και το προϊόν «φεύγει» εύκολα, με εξαγωγές ήδη να έχουν ξεκινήσει προς Ιταλία, Ισπανία και Νότια Αμερική.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, η αγορά του ακτινιδίου εμφανίζει σαφώς βελτιωμένες επιδόσεις. Το 2024, οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο από 0,85 έως 0,95 ευρώ/κιλό, με τις εξαγωγές να καταγράφουν συνολική αξία περίπου 292 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Η τότε χρονιά χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό και αυξημένο κόστος μεταφορών, στοιχεία που περιόρισαν τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών, παρά την καλή ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο, η εμπειρία εκείνης της σεζόν φαίνεται πως λειτούργησε ως εφαλτήριο για την καλύτερη οργάνωση των φετινών εξαγωγών, με μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, στη συσκευασία και στην ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.

 

 

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα προβλήματα. Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αρκετοί παραγωγοί ανέφεραν στο Agrocapital σοβαρές κλοπές στα κτήματά τους την περασμένη εβδομάδα, με ζημιές που σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνονται ανεπανόρθωτες. Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, προσθέτοντας ανασφάλεια σε μια κατά τα άλλα ελπιδοφόρα συγκυρία.

 

Τρέχουσες τιμές ανά περιοχή (€ / kg)

 

Την ίδια ώρα, στη Βραζιλία, όπου η αγορά χαρακτηρίζεται από μέτρια μεταβλητότητα και αυξημένη κατανάλωση, οι εισαγωγές ελληνικού ακτινιδίου καταγράφουν αξιοσημείωτη άνοδο. Όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στο Agrocapital, η μέση τιμή εισαγωγής έχει φτάσει τα 2.344 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας αύξηση 9,8% σε μηνιαία βάση. Τα ιταλικά ακτινίδια εξακολουθούν να διατηρούν premium θέση με 2.678 δολάρια/τόνο, αλλά τα ελληνικά ακολουθούν δυναμικά στα 2.124 δολάρια/τόνο, κερδίζοντας μερίδιο χάρη στη σταθερή ποιότητα και τη φρεσκάδα τους.

Η βραζιλιάνικη αγορά, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές, δείχνει να στρέφεται προς τους ευρωπαίους προμηθευτές και ιδίως την Ελλάδα, της οποίας τα φρούτα συνδυάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η αύξηση των τιμών στις αποβάθρες του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο θεωρείται ένδειξη ότι η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη προσφοράς, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τις τιμές των ευρωπαϊκών παρτίδων.

 

Μέσες τιμές εισαγωγής ακτινιδίου στη Βραζιλία ($/t)

 

Στην Ελλάδα, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής. Οι καλές καιρικές συνθήκες, η υψηλή ποιότητα του καρπού και η ζήτηση από το εξωτερικό δημιουργούν ένα σκηνικό που πολλοί χαρακτηρίζουν «χρυσή ευκαιρία» για τον κλάδο. Το ζητούμενο πλέον είναι να υπάρξει συντονισμός στις εξαγωγές και διαφάνεια στις εμπορικές συμφωνίες, ώστε το οικονομικό όφελος να φτάσει ως το χωράφι.

Όπως συνοψίζει έμπειρος εξαγωγέας με τον οποίο επικοινώνησε το Agrocapital, «το ελληνικό ακτινίδιο είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο περιζήτητα προϊόντα στη διεθνή αγορά. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ποιότητα και συνέπεια, η φετινή σεζόν μπορεί να μείνει στην ιστορία».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις