Κρασί: Αυξημένη 3% η φετινή παγκόσμια παραγωγή

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού φέτος θα αυξηθεί κατά 3% σε σχέση με το 2024, αλλά θα παραμείνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε ιστορικούς όρους, κυρίως λόγω των κακών σοδειών που επαναλήφθηκαν σε δύο βασικές χώρες, την Ισπανία και τη Γαλλία, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπελουργίας και Οίνου (OIV), ο οποίος δημοσίευσε την Τετάρτη τις πρώτες προβλέψεις του για το 2025, ανέφερε ότι εκτιμά ότι θα παραχθούν περίπου 232 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 7% λιγότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Η Ιταλία θα παραμείνει, με μεγάλη διαφορά, ο κύριος παραγωγός παγκοσμίως με 47,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, σημειώνοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2024 και 2% πάνω από τον μέσο όρο των πέντε ετών.

Το αντίθετο στην Ευρώπη σημειώνει πρώτα η Γαλλία, η οποία θα παραμείνει στα 35,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 16% λιγότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας λόγω της ακραίας ζέστης και της ξηρασίας. Η OIV σημείωσε ότι, αν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, θα είναι ο μικρότερος όγκος στη Γαλλία από το 1957.

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) για το 2025, η παραγωγή οίνου στην Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ήπια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας 1,5 εκατομμύριο εκατόλιτρα, έναντι 1,4 εκατ. εκατόλιτρα το 2024. Η μεταβολή αυτή, της τάξης του +9%, δείχνει μια ήπια ανάκαμψη μετά από μια τριετία με χαμηλές αποδόσεις.

Ωστόσο, παρά τη βελτίωση σε ετήσια βάση, η εικόνα παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο, με μείωση 20% σε σύγκριση με την περίοδο 2020–2024. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι η ελληνική οινοπαραγωγή εξακολουθεί να επηρεάζεται από κλιματικούς παράγοντες, ακραία καιρικά φαινόμενα και μεταβολές στις αποδόσεις των αμπελώνων.

Η Ελλάδα, αν και διατηρεί τη θέση της μεταξύ των μικρότερων παραγωγών κρασιού στην Ε.Ε., παρουσιάζει σταθερότητα και ανθεκτικότητα σε σχέση με χώρες που σημείωσαν σημαντικές πτώσεις.

Συνολικά, η παραγωγή όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιοριστεί φέτος σε περίπου 140 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που αν και αντιπροσωπεύει αύξηση 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, εξακολουθεί να είναι 8% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η δεύτερη χαμηλότερη από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβεβαιωθούν ως ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο με 21,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, μια ετήσια αύξηση 3%, αν και χαμηλότερη κατά 9% από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις