Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στο τραπέζι περιορισμοί για εισαγωγές με απαγορευμένα φυτοφάρμακα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις εισαγωγές προϊόντων που περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία έχουν απαγορευθεί εντός ΕΕ, την ώρα που ετοιμάζει μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση του συστήματος έγκρισης φυτοφαρμάκων. Το νέο πακέτο, που αναμένεται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών ασφάλειας τροφίμων και ενδέχεται να περιλαμβάνει την πολυαναμενόμενη πρόταση για περιορισμούς στις εισαγωγές.

Στο προσχέδιο των αλλαγών προβλέπεται ταχύτερη έγκριση βιολογικών φυτοφαρμάκων, καθώς και κατάργηση των περιοδικών ανανεώσεων για τα περισσότερα χημικά σκευάσματα, με εξαίρεση όσα θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Η Επιτροπή προτείνει επίσης ευκολότερη αμοιβαία αναγνώριση εγκρίσεων μεταξύ κρατών-μελών, με στόχο την ευρύτερη πρόσβαση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο Επίτροπος Υγείας Olivér Várhelyi επανέλαβε ότι η απαγόρευση για τις πιο επικίνδυνες ουσίες ισχύει οριζόντια σε όλη την ΕΕ. Τόνισε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει πρακτικές λύσεις ώστε να μη χρειαστεί η απόσυρση χημικών φυτοφαρμάκων σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες εναλλακτικές.

Παρά τις δεσμεύσεις, υπηρεσιακές πηγές της Κομισιόν είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, καθώς η επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές μπορεί να προκαλέσει ρήξη με τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και να εκληφθεί ως έμμεσο εμπόδιο στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις για εφαρμογή «ρήτρων καθρέφτη» εντείνονται, καθώς η ΕΕ επιδιώκει την ολοκλήρωση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με μεγάλους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όπως η Mercosur. Η Γαλλία επιμένει ότι τα φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ δεν μπορεί να εισάγονται μέσω τροφίμων που παράγονται σε τρίτες χώρες. «Αν απαγορεύονται εδώ, πρέπει να απαγορεύονται και όταν τα τρόφιμα έρχονται από τον Mercosur», υπογράμμισε η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας Anne Genevard.

Στο παρασκήνιο, οι υπουργοί Γεωργίας κρατών-μελών ζητούν καλύτερη πρόσβαση σε σκευάσματα για την αντιμετώπιση νέων παρασίτων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Ιταλία επισημαίνει πως οι χώρες καταφεύγουν συχνά σε έκτακτες άδειες για απαγορευμένες ουσίες – 620 έως 720 ετησίως, σύμφωνα με την EFSA.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η PAN Europe, προειδοποιούν ότι πολλές από αυτές τις εξαιρέσεις έχουν πάψει να αντανακλούν πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εκφράζουν επίσης τον φόβο ότι η απλούστευση των κανόνων για βιολογικά φυτοφάρμακα μπορεί τελικά να «ξεχειλώσει» και να εφαρμοστεί και στα συμβατικά χημικά σκευάσματα.

Η αντιπαράθεση προμηνύει έναν δύσκολο ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της φυτοπροστασίας, την εμπορική πολιτική και τα όρια της αμοιβαιότητας στις διεθνείς συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις