Ζάχαρη: Μειωμένη η παραγωγή στην Ε.Ε. το 2025/26 λόγω συρρίκνωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Η παραγωγή ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί την εμπορική περίοδο 2025/26, σε αντίθεση με τη γενικότερη αύξηση που προβλέπεται σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση Sugar: World Markets and Trade του Δεκεμβρίου 2025, που δημοσίευσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). 

Ειδικότερα, η παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 5% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενη στους 15,5 εκατ. τόνους. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ζαχαρότευτλων κατά περίπου 8%, με τη συρρίκνωση να καταγράφεται κυρίως σε μεγάλα παραγωγικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. 

Παρά τη χαμηλότερη παραγωγή, η κατανάλωση ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα τελικά αποθέματα δεν αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές μεταβολές. Ωστόσο, η μειωμένη εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. 

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές ζάχαρης από την ΕΕ προβλέπεται να περιοριστούν, καθώς η μειωμένη παραγωγή περιορίζει τη διαθεσιμότητα προϊόντος για τις διεθνείς αγορές. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανακατατάξεων στο παγκόσμιο εμπόριο ζάχαρης, όπου αυξημένες αποστολές από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη αναμένεται να υπερκαλύψουν τη μειωμένη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές. 

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του USDA, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται στην περίοδο 2025/26 με χαμηλότερη παραγωγή ζάχαρης και αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές, σε μια συγκυρία όπου η παγκόσμια προσφορά ενισχύεται και τα τελικά αποθέματα αυξάνονται κυρίως εκτός Ευρώπης. 

* Δείτε ΕΔΩ την έκθεση του USDA

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις