Ως «παράνομες πράξεις» χαρακτήρισε τις καταλήψεις δρόμων από αγρότες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα αγροτικά μπλόκα, στη στάση της κυβέρνησης και στις καταγγελίες ότι η Αστυνομία προχωρά σε κλείσιμο οδικών αξόνων.
Όπως δήλωσε, «αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται μια σειρά από παράνομες πράξεις, όπως είναι η κατάληψη του δρόμου», επισημαίνοντας ότι με τέτοιες ενέργειες τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των υπόλοιπων πολιτών, καθώς περιορίζεται η λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου. Πρόσθεσε ότι, παρά τις παρανομίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην ασκήσει «τη νόμιμη βία» για την απομάκρυνση των αγροτών από τους δρόμους, αλλά να καλέσει επανειλημμένα σε διάλογο, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση. «Υποθέτω και ελπίζω ότι θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εφαρμογή του νόμου, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων διατάξεων ή ακόμη και θέσπισης νέων, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που θα αποφασίσει η κυβέρνηση σε επόμενο στάδιο.
Ειδική αναφορά έκανε στις καταγγελίες ότι η Τροχαία κλείνει τους δρόμους, τονίζοντας πως προτεραιότητα αποτελεί η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών. «Τα μέτρα ασφαλείας τα αποφασίζουν αυτοί που είναι στον δρόμο, οι τροχονόμοι, που ξέρουν τη δουλειά τους. Να αφήσουμε την Τροχαία να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία σοβαρών ατυχημάτων, παρά τον μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας σε στενούς οδικούς άξονες, συνιστά επίτευγμα.
Αναφερόμενος στο έντονο μποτιλιάρισμα στο Μαρτίνο και στο Κάστρο Βοιωτίας κατά την επιστροφή των εκδρομέων των Χριστουγέννων, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ακραίες ενέργειες» και «αντικοινωνική συμπεριφορά» από πλευράς αγροτών, υποστηρίζοντας ότι δεν άνοιξαν τον δρόμο. Τόνισε, ωστόσο, ότι από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων βρίσκονται αξιωματικοί της Αστυνομίας στα μπλόκα, οι οποίοι συνομιλούν με τους αγρότες και σε αρκετές περιπτώσεις επιτυγχάνεται συνεννόηση.
«Αυτό που έγινε προχθές το βράδυ στο Κάστρο είναι ακραίο και δεν αποτελεί άσκηση του δικαιώματος της απεργίας ή της διαδήλωσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρακτικές συνιστούν αντικοινωνική συμπεριφορά, πέραν των όποιων νομικών συνεπειών.
Κλείνοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν «κατέβασε τα όπλα», αλλά αντιμετωπίζει το ζήτημα με νηφαλιότητα και ευθύνη, έχει απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών και έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα. Όπως είπε, η κυβέρνηση λειτουργεί πολιτικά, με γνώμονα τη διαπραγμάτευση με μια κοινωνική ομάδα που έχει σημαντική οικονομική και κοινωνική επιρροή στην Περιφέρεια, «ώστε να βρεθούν λύσεις μέσα από συνεργασία και διάλογο».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις