Με συντριπτική πλειοψηφία και σε κλίμα συναίνεσης, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση της βουλευτικής ασυλίας 13 βουλευτών, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Η απόφαση αφορά δύο νέες δικογραφίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους εμπλεκόμενους βουλευτές να ζητούν οι ίδιοι την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 288 βουλευτές. Η πλειοψηφία υπήρξε καθολική, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων καταγράφηκαν 286 ή 287 ψήφοι «υπέρ».
Οι 13 βουλευτές στους οποίους αφορά η απόφαση:
-
Κ. Παπακώστα, Κ. Καραμανλής, Ι. Κεφαλογιάννη, Ν. Μηταράκης, Κ. Τσιάρας, Κ. Σκρέκας, Δ. Βαρτζόπουλος, Μ. Σενετάκης, Λ. Βασιλειάδης, Χρ. Μπουκώρος, Θ. Λεονταρίδης, Χαρ. Αθανασίου, Τ. Χατζηβασιλείου.
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών: «Θέλουμε να κριθούμε από τη Δικαιοσύνη»
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι αναφερόμενοι βουλευτές πήραν τον λόγο, κάνοντας λόγο για «έωλα» συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ υπεραμύνθηκαν της αθωότητάς τους.
-
Κώστας Καραμανλής: Τόνισε την απουσία στοιχείων, σημειώνοντας πως «πουθενά στη δικογραφία δεν καταγράφεται συνομιλία δική μου ή συνεργατών μου».
-
Κώστας Τσιάρας: Υποστήριξε ότι η παρέμβασή του αφορούσε νόμιμο αίτημα κτηνοτρόφου για μια ήσσονος σημασίας υπόθεση, προσθέτοντας πως ο ρόλος του βουλευτή είναι να παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών που έχουν ανάγκη.
-
Νότης Μηταράκης: Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα πως «δυστυχώς οι πολιτικοί έχουμε τεκμήριο ενοχής και όχι αθωότητας».
-
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δική του συνομιλία στη δικογραφία και αναρωτήθηκε αν υπήρξε οποιαδήποτε ζημία για τον οργανισμό.
Αντιδράσεις και αιχμές για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη κατά των μελών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. παραπέμπεται αιρετός για ηθική αυτουργία με μοναδικό κίνητρο τον «σταυρό προτίμησης».
Οι Λάκης Βασιλειάδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Χρήστος Μπουκώρος εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι δεν διέπραξαν τίποτα παράνομο, ενώ ο Μάξιμος Σενετάκης ζήτησε να ελεγχθεί «όπως κάθε πολίτης».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις