Ένας επίμονος αγώνας δεκατεσσάρων μηνών, γεμάτος δυναμικές κινητοποιήσεις, τρακτέρ στους δρόμους και σκληρές διαπραγματεύσεις, αποδίδει τελικά καρπούς για τους παραγωγούς μηδικής της Θεσσαλίας. Με ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος Πρώην Δήμου Πλατυκάμπου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας, τονίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για τις αποζημιώσεις αποτελεί αποκλειστικό αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τα κάτω.
Το πρόβλημα ξεκίνησε να διογκώνεται από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η ευλογιά, η οποία οδήγησε σε αδυναμία πώλησης του τριφυλλιού στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες», φέρνοντας τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο. Αντιδρώντας άμεσα, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατυκάμπου, σε συντονισμό με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και κατέθεσε επίσημο αίτημα για αποζημιώσεις στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήδη από τη συνάντηση του Απριλίου του 2025.
Οι αγρότες της περιοχής δεν περιορίστηκαν στα λόγια και στις τυπικές συναντήσεις, αλλά μετέφεραν την πίεση στο οδικό δίκτυο. Με πρωτοστάτη τον Σύλλογο του Πλατυκάμπου, διοργανώθηκαν δύο μαζικές συγκεντρώσεις με τρακτέρ στα μέσα Ιουλίου του 2025, στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας και στο χωριό Ελευθέριο. Το αίτημα παρέμεινε ψηλά στην επικαιρότητα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, όταν εντάχθηκε στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στον Ε-65 στην Καρδίτσα, το οποίο διοργάνωσαν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας.
Η κορύφωση της προσπάθειας ήρθε κατά τη διάρκεια των μεγάλων και ηρωικών μπλόκων των 55 ημερών, όπου η αποζημίωση των παραγωγών μηδικής αποτέλεσε ένα από τα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων. Η στρατηγική αυτή απέδωσε καρπούς στη συνάντηση της επιτροπής με τον Πρωθυπουργό στις 19 Ιανουαρίου, όπου και αποσπάστηκε η κρίσιμη κυβερνητική δέσμευση για την ικανοποίηση του αιτήματος και την ένταξη της ενίσχυσης στο καθεστώς De minimis με το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμα και μετά τη δέσμευση, οι αγρότες παρέμειναν σε εγρήγορση, επαναφέροντας το ζήτημα μετ' επιτάσεως στην πρόσφατη κινητοποίηση με τρακτέρ στις 2 Ιουνίου στον Κόμβο Πλατυκάμπου, με την κοινή συμμετοχή των Αγροτικών Συλλόγων Πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Νέσσωνος-Ελάτειας και Κραννώνα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Πλατυκάμπου, η θετική αυτή εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα ότι όσα κερδίζει ο αγροτικός κόσμος τα κερδίζει με τον ανυποχώρητο αγώνα του στον δρόμο, ξεκαθαρίζοντας ότι, υπό την αιγίδα της ΕΟΑΣΝΛ, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις