Αλλάζει ο χάρτης των εισαγωγών ουρίας στην Ευρώπη

Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται στην ευρωπαϊκή αγορά αζωτούχων λιπασμάτων, με την Αίγυπτο να ενισχύει τη θέση της ως βασικός προμηθευτής ουρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι εισαγωγές από τη Ρωσία υποχωρούν κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, η Αίγυπτος κάλυψε σχεδόν το 60% των εισαγωγών ουρίας της ΕΕ από τρίτες χώρες, εξέλιξη που συνδέεται με την εφαρμογή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM) και τη σταδιακή αύξηση των δασμών σε ορισμένα εισαγόμενα λιπάσματα.

Παρά την ενίσχυση του μεριδίου της, οι ποσότητες αιγυπτιακής ουρίας που κατευθύνθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Αιγύπτου προς την ΕΕ διαμορφώθηκαν στους 1,58 εκατ. τόνους, έναντι σχεδόν 2 εκατ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς οφείλεται κυρίως στη σημαντικά μεγαλύτερη υποχώρηση των εισαγωγών από τη Ρωσία, οι οποίες περιορίστηκαν στους 185.000 τόνους, από 1,5 εκατ. τόνους έναν χρόνο νωρίτερα.

Η αλλαγή αυτή αποτυπώνει τη μετατόπιση των ευρωπαϊκών εμπορικών ροών προς προμηθευτές της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία για τον εφοδιασμό της αγοράς λιπασμάτων.

Το 2025, η ΕΕ είχε εισαγάγει από την Αίγυπτο περίπου 3,3 εκατ. τόνους ουρίας, συνολικής αξίας άνω των 1,3 δισ. ευρώ. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχούσε στο 44,3% των εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ.

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών αγοραστών αιγυπτιακής ουρίας το 2026 βρίσκεται η Ιταλία, με εισαγωγές 476.000 τόνων, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 284.000 τόνους και η Ισπανία με 210.000 τόνους.

Σημαντικές είναι και οι ποσότητες που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, καθώς οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Αίγυπτο ανήλθαν στους 111.000 τόνους κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους.

Παράλληλα, ενισχυμένη παρουσία καταγράφει και η Αλγερία, η οποία καλύπτει πλέον σχεδόν το 12% των εισαγωγών ουρίας της ΕΕ από τρίτες χώρες.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πολωνίας, όπου οι εισαγωγές ουρίας από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν από 864.000 τόνους το εννεάμηνο του 2025 σε 227.000 τόνους το αντίστοιχο διάστημα του 2026.

Η μεγαλύτερη μεταβολή αφορά τη Ρωσία, καθώς οι πολωνικές εισαγωγές ρωσικής ουρίας περιορίστηκαν από 719.000 σε μόλις 18.200 τόνους.

Τη θέση των βασικών προμηθευτών καταλαμβάνουν πλέον η Νιγηρία, με 86.300 τόνους, η Αίγυπτος με 76.300 τόνους και η Αλγερία με 45.900 τόνους.

Η παρουσία της Αιγύπτου στην πολωνική αγορά έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ενώ την περίοδο 2021-2024 οι ετήσιες αποστολές κυμαίνονταν μεταξύ 11.400 και 23.000 τόνων, το 2025 ξεπέρασαν τους 133.000 τόνους.

Εφόσον συνεχιστεί η συγκεκριμένη τάση, η Αίγυπτος θα μπορούσε να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο προμηθευτή ουρίας της Πολωνίας μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ, αν και κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2026 την πρώτη θέση εξακολουθούσε να κατέχει η Νιγηρία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις