Φουντούκια: Άλμα 59% στην αξία των ευρωπαϊκών εισαγωγών

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εισαγωγές φουντουκιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2026, με τις εισαγόμενες ποσότητες να ενισχύονται κατά 15% και την αξία τους να σημειώνει άνοδο σχεδόν 60%, φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Mundus Agri, οι εισαγωγές φουντουκιών της ΕΕ ανήλθαν σε 95.000 τόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, έναντι 82.700 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση σε όρους αξίας, καθώς οι δαπάνες για εισαγωγές φουντουκιών διαμορφώθηκαν στα 946 εκατ. ευρώ, από 593,7 εκατ. ευρώ το 2025, καταγράφοντας άνοδο 59,3%.

Η σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της αξίας σε σχέση με τις εισαγόμενες ποσότητες αποτυπώνει την άνοδο της μέσης αξίας εισαγωγής του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τα φουντούκια αναδείχθηκαν στην τρίτη σημαντικότερη κατηγορία εισαγόμενων ξηρών καρπών στην ΕΕ από πλευράς αξίας, ξεπερνώντας τα κάσιους και καταλαμβάνοντας θέση πίσω από τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αλλαγές στον χάρτη των προμηθευτών, καθώς η Χιλή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή αγορά, περιορίζοντας το μερίδιο της Τουρκίας, η οποία αποτελεί παραδοσιακό εξαγωγέα φουντουκιών.

Ειδικότερα, η Χιλή κάλυψε το 48% της συνολικής αξίας των εισαγωγών φουντουκιών της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ ακολούθησαν με μερίδιο 20%.

Αντίθετα, το μερίδιο της Τουρκίας υποχώρησε κάτω από το 20%, εξέλιξη που αναδεικνύει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών παραγωγής και τη μεταβολή των εμπορικών ροών προς την Ευρώπη.

Σε επίπεδο κρατών-μελών, η Ιταλία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φουντουκιών στην ΕΕ, συγκεντρώνοντας το 54% της συνολικής αξίας των εισαγωγών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, με μερίδιο 30%, ενώ ακολουθεί η Πολωνία με περίπου 4%.

Συνολικά, η Ιταλία και η Γερμανία συγκεντρώνουν το 84% της αξίας των εισαγόμενων φουντουκιών, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη συγκέντρωση της ζήτησης σε δύο βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η σημαντική αύξηση των δαπανών για φουντούκια έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι υπόλοιπες κατηγορίες ξηρών καρπών παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις.

Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών φιστικιών αυξήθηκε μόλις κατά 0,8%, φτάνοντας τα 1,27 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αμυγδάλων ενισχύθηκαν κατά 5,5%, στα 1,26 δισ. ευρώ.

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η αξία των εισαγωγών κάσιους, στα 941 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, πτωτική πορεία καταγράφηκε στις εισαγωγές καρυδιών, η αξία των οποίων μειώθηκε κατά 10%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στα αράπικα φιστίκια, με μείωση 21,3%.

Συνολικά, η αξία των εισαγωγών ξηρών καρπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε στο ιστορικό υψηλό των 6,36 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2026, έναντι 6,05 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 5,2%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξηρών καρπών της ΕΕ, καλύπτοντας το 47% της συνολικής αξίας των εισαγωγών, ενώ ακολουθούν το Βιετνάμ, η Χιλή και η Αργεντινή.

Από τις επιμέρους κατηγορίες, τα φουντούκια καταγράφουν μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών, με την άνοδο των δαπανών να υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση των εισαγόμενων ποσοτήτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις