Συζήτηση στο ΕΚ ρώσικο εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ

 Το εμπάργκο της Ρωσίας σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα και οι επιπτώσεις του είναι το θέμα που συζητησε το ΕΚ, στην ολομέλειά τουα στο Στρασβούργο. Η απαγόρευση της Ρωσίας που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Νορβηγία, ξεκίνησε επιβλήθηκε στις 7 Αυγούστου και ήρθε σαν απάντηση στις κυρώσεις της δύσης εξαιτίας της εμπλοκής της χώρας στην κρίση της Ουκρανίας.

Οι επιπτώσεις του ρώσικου εμπάργκο στα γεωργικά προϊόντα που έρχονται από την ΕΕ, είναι ήδη ορατές, καθώς η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ΕΕ στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, ενώ και το 43% των συνολικών εισαγωγών από τη Ρωσία είναι από την ΕΕ. Μόνο τον περασμένο χρόνο οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία έφτασαν 11,3 δισεκατομμύρια και το εμπάργκο στην ΕΕ αναμένεται να επηρεάσει εξαγωγές ύψους 5,1 δισ. αλλά όπως είναι φυσικό δεν θα επηρεασθούν το ίδιο όλα τα προϊόντα, οι περιοχές και τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Τα ρώσικα μέτρα αφορούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προνοήσει για τη στήριξη των παραγωγών με άμεσα μέτρα, αξίας άνω των 155 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο όπως είναι τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, τα ευπαθή φρούτα και τα λαχανικά καθώς και το βούτυρο και το ψωμί.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις