Χέρι στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις των αγροτών βάζει ο ΟΓΑ

 Υπάρχουν δύο τουλάχιστον αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν υποθέσεις Φινλανδίας και Ολλανδίας, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει ακατάσχετο στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις όταν η οφειλή αφορά ασφαλιστικά ταμεία και εφορία».Με την αποκάλυψη αυτή προχθές βράδυ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επιβεβαίωσε απόλυτα τις πληροφορίες ότι θα γίνει τελικά συμψηφισμός των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τους αγρότες με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, η παρακράτηση θα κυμαίνεται «από 700 έως 1.600 ευρώ αναλόγως την κλάση, την κλίμακα στην οποία ανήκει ο αγρότης» (σ.σ. ο ΟΓΑ έχει 7 ασφαλιστικές κλίμακες από 752 έως 1.634 ευρώ) και ο ΟΓΑ προσδοκά να εισπράξει περίπου 90 εκατομμύρια

. «Είναι ακριβώς το 3% των χρημάτων που παίρνουν φέτος οι αγρότες διότι είναι πολλές οι καθυστερούμενες πληρωμές από ολοκληρωμένες μέχρι εξισωτικές, που δίνονται διπλές φέτος. Είναι γύρω στα 3 δισ. συνολικά οι πληρωμές, τα 2 δισ. είναι η ενιαία που δίνεται τώρα και τον Δεκέμβριο, είναι η επιπλέον εξισωτική του 2014 που θα δοθεί τον Δεκέμβριο και γίνεται αγώνας δρόμου να γίνουν και άλλες πληρωμές», εξήγησε.Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι ο συμψηφισμός θα γίνει μόνο με τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης και όχι με άλλες πληρωμές από ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ από τα 90 εκατ. ευρώ τα οποία υπολογίζει να εισπράξει ο ΟΓΑ, τα μισά θα προέλθουν από παρακράτηση της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

.«Υπάρχει έστω ένας συνάδελφος στη Βουλή που πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος από τα κρατικά διαθέσιμα που με αιμορραγία του ελληνικού λαού συγκεντρώνει, πρέπει να επιστρέφει ΦΠΑ και πετρέλαιο σε έναν που χρωστά στο ασφαλιστικό ταμείο; Όποιος το πιστεύει ας μας απαντήσει. Ας πει την άποψή του», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.Ο κ. Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να υπαχθούν οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ στη ρύθμιση που πρόκειται να γίνει συνολικά για τους έχοντες ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως αν αυτό γίνει γρήγορα, τότε ο συμψηφισμός των χρεών τους με τις επιδοτήσεις θα γίνει με τη δόση του Δεκεμβρίου κι όχι της επικείμενης στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου. Με δεδομένο όμως ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και καθώς η ρύθμιση δεν έχει ακόμη εισαχθεί στη Βουλή, αυτό θεωρείται από πάρα πολύ δύσκολο έως απίθανο.

Γ. Μακρης eleftheria.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις