Οι Ρώσοι αγρότες αποθηκεύουν το σιτάρι ως νόμισμα

Ράλι ανόδου για τις τιμές των συμβολαίων σιταριού στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σύμφωνα με το agrimoney  προκάλεσε η χθεσινή κατάρρευση στο ρούβλι. Η άνοδος στις αγορές συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη, καθώς υπήρχε το περιθώριο, με τις τιμές στο μαλακό σιτάρι να ήταν καθηλωμένες για πολλές εβδομάδες σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, το ρούβλι, η πτώση του οποίου ανησυχεί ιδιαίτερα τους αγοραστές σιταριού, σημείωσε μικρό ράλι με άνοδο 10% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το εθνικό νόμισμα με τις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος.

Παρόλα αυτά, με το ρούβλι να έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, επικρατεί ανησυχία ότι οι Ρώσοι αγρότες θα συσσωρεύσουν τις σοδειές τους ως αντιστάθμισμα στο δολάριο. «Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν το σιτάρι ως νόμισμα», δήλωσε ο Ντον Ρουζ, χρηματιστής από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι για κυβερνητικές κινήσεις για περιορισμό των εξαγωγών, προκειμένου να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση, με τις συζητήσεις για τον περιορισμό να μην περιλαμβάνουν συγκεκριμένες χώρες που ευνοούνται (Αίγυπτος, Αρμενία).

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις