Παρέμβαση του Π. Πλατανιά στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πατατοπαραγωγών

Στον ΕΛΓΑ Πάτρας βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Μιχαλόπουλο και εκπροσώπους των ζημιωθέντων πατατοπαραγωγών, προκειμένου να συζητήσει με τον προϊστάμενο Γεώργιο Κεχαγιά και τους αρμόδιους Γεωπόνους του Οργανισμού, το θέμα της αποζημίωσης παραγωγών από τον πρόσφατο παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες της φθινοπωρινής πατάτας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη συνάντηση, αφού έγινε μια ανάλυση της επικρατούσας κατάστασης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες άμεσης αποζημίωσης των καλλιεργητών πατάτας υπό κάλυψη, καθώς επίσης και οι τρόποι και προϋποθέσεις όλων των παγετόπληκτων εκτάσεων της καλλιέργειας από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας ανέφερε ότι, παρά τη μεγάλη έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού στο Παράρτημα, θα προβεί σε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διενέργεια εκτιμήσεων των πληγέντων εκτάσεων μετά από την υποβολή αιτήσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και μετά την έγκριση της διαδικασίας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο.

Για το σκοπό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Πλατανιάς απέστειλε άμεσα σχετική επιστολή στον κ. Έξαρχο στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι: «Κατά την διάρκεια του περασμένου Δεκέμβρη επικράτησαν έντονες και πολύ συχνές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, με συνέπεια να αναβληθεί η συγκομιδή της. Στην συνέχεια, κατά τις αρχές του μήνα Ιανουαρίου επικράτησαν παγετοί που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή μας οι οποίοι κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά την παραγωγή που δεν είχε μέχρι τότε συγκομισθεί, λόγω των προαναφερόμενων δυσκολιών. Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α., η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας καλύπτεται για ζημιά από παγετό έως τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πληγείσες παγετόπληκτες εκτάσεις, να μην καλύπτονται ασφαλιστικά πέραν του μηνός Δεκεμβρίου και η οικονομική ζημιά για τους συγκεκριμένους καλλιεργητές να είναι σοβαρή, με τα γνωστά συνεπακόλουθα, συνεκτιμώντας βέβαια το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μετά τα προαναφερθέντα σας παρακαλούμε να εξετάσετε σοβαρά το ζήτημα ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιωθέντων εκτάσεων και αποζημίωσης των παραγωγών, καθώς η ζημία - σύμφωνα και με πληροφορίες των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - είναι πολύ μεγάλη».

Και καταλήγει ο κ. Πλατανιάς: «Η φθινοπωρινή πατάτα της περιοχής μας, με την ιδιαιτερότητά της να είναι η μοναδική ντόπια πατάτα που τροφοδοτεί την Ελληνική αγορά αυτή την περίοδο και το μοναδικό ανάχωμα για τις αθρόες εισαγωγές ξένης πατάτας που επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, είναι απαραίτητο να προστατευθεί και να στηριχθεί από την Πολιτεία».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις