Προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία ακινήτων

Η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών εκθέτει τις θέσεις της για τη φορολογία ακινήτων και την εξάλειψη των μνημονιακών ρυθμίσεων φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης και μη εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014.
 
Στην επιστολή της αναφέρει ότι:

«Μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών του κόμματός σας συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία βεβαίως δεν υπάρχει φορολογούμενος που να διαφωνεί, αν δεν συνοδευόταν από την επαναφορά του πλέον επικίνδυνου για τους φορολογούμενους και καταστροφικού φόρου για την εθνική οικονομία, του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τον οποίο χαρακτηρίζουμε έτσι, γιατί κάθε φόρος τύπου ΦΑΠ, σήμερα:
     
    -Δεν λαμβάνει υπόψη την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από το πραγματικό εισόδημά τους, όπως επιτάσσει και το Σύνταγμα.
     
    -Επιβάλλεται στην κατοχή απαξιωμένων και απρόσοδων κυρίως, ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, που σήμερα είναι στα αζήτητα ακριβώς εξαιτίας της υπερφορολόγησής τους.
     
    -Υπολογίζεται με «αντικειμενικές» αξίες που, μέσα στη σημερινή κατεδάφιση της κτηματαγοράς, για τις πιο πολλές κατηγορίες αστικών ακινήτων είναι πολλαπλάσιες από τις «εμπορικές».
     
    -Συρρικνώνει τη φορολογική βάση στο 10% της σημερινής, φορτώνοντας όσους παραμένουν φορολογούμενοι και με τα πολλαπλάσια βάρη όλων των απαλλασσομένων. Οδηγεί έτσι στον περιορισμό αντί για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που αποτελεί μόνιμο στόχο της φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και εγγύηση για την εισπραξιμότητα των φόρων.
     
    -Συναθροίζει τα περιουσιακά στοιχεία και εξοντώνει όποιον έχει κάτι περισσότερο, αδιαφορώντας αν μπορεί πράγματι να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που του επιβάλλονται.
     
Οταν ισχυρίζεται κανείς ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία αστική, γιατί η πραγματικά μεγάλη περιουσία είτε είναι αφορολόγητη αγροτική, είτε ανήκει σε εταιρείες διαφόρων τύπων που φορολογούνται χωρίς κλίμακα.
     
Και το 2009 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επαγγέλθηκε προεκλογικά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (που είχε συντελεστή 1 ο/οο, και αφορολόγητο 100.000 ευρώ), ενός τέλους που όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν, και την επαναφορά του ΦΑΠ. Η χαρά κράτησε ένα μόλις έτος (2010), γιατί μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κλπ….
     
Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με απόδοση 1,5 δις που έχετε υποσχεθεί προεκλογικά, και με πιθανολογούμενο ατομικό αφορολόγητο 200.000 ευρώ, θα έχει τα εξής αποτελέσματα: Από τις 5.500.000 περίπου φορολογούμενους που ήταν υπόχρεοι σε καταβολή ΕΝΦΙΑ ύψους 3,2 δις, ο νέος ΦΑΠ ύψους 1,5 δις θα καταβληθεί μόνον από 500.000 περίπου φορολογούμενους, που είναι σαφές ότι θα επωμιστούν περίπου πενταπλάσια ποσά ο καθένας από ότι πλήρωσαν για τον ΕΝΦΙΑ του 2014, ή και πολύ περισσότερα αν το ζητούμενο ποσό δεν περιοριστεί στο 1,5 δις!
     
Συνεπώς η επαναφορά του επάρατου ΦΑΠ ναι μεν θα φοροαπαλλάξει αυτούς που πλήρωσαν μικροποσά για τον ΕΝΦΙΑ, συρρικνώνοντας τη φορολογική βάση, όμως θα αποτελέσει τη "χαριστική βολή" στη μεσαία τάξη των φορολογουμένων, οι οποίοι, αδυνατώντας να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα είτε των πλειστηριασμών των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε της φυλακής, λόγω της ισχύουσας ποινικοποίησης της αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής κάθε χρόνο, του ετήσιου αυτού δημευτικού φόρου. Ετσι αυτή η επιλογή, μοιραία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στα δημόσια έσοδα από την πηγή αυτή!
     
Αντίθετα, χαμηλότερος φορος κατοχής θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζούν ή εξαρτώνται από την οικοδομή.
     

 Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:
     
    1. Πλατειά και καθολική φορολογική βάση, χωρίς εξαιρέσεις από τη φορολογία των ακινήτων που ανήκουν σε ισχυρές κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες ή φορείς.
     
    2. Ενιαίο χαμηλό φορολογικό συντελεστή 1 ο/οο, που όλοι πράγματι θα πληρώνουν.
     
    3. Ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαικές χώρες.
     
    4. Σύνδεση με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.
     
    5. Μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών "εμπορικότητας" των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.
     
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΥΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ» ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ:
     
Ενόψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος 2014, σας ζητούμε να καταργήσετε άμεσα δύο καθαρά μνημονιακής προέλευσης, κυριολεκτικά «αντιλαικές» ρυθμίσεις του νέου «Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» (Ν.4172/2013), με τις οποίες η «Τρόικα» έχει παγιδεύσει τους ιδιοκτήτες της χώρας αφενός να φορολογούνται με τεκμαρτό μίσθωμα κάθε μήνα για τα σπίτια τους και αφετέρου να πληρώνουν αναγκαστικά φόρο για ενοίκια που δεν εισπράττουν:
     
    1. Να επαναφέρετε τη ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης κύριας κατοικίας από τη σήμερα ισχύουσα φορολόγησή της με τεκμαρτό μίσθωμα 3% επί της αντικειμενικής αξίας, που θα προστεθεί στο φορολογητέο εισόδημα του 2014 όλων μας, και
     
    2. Να επαναφέρετε τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων μισθωμάτων έτους 2014 στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα, ή να καθιερώσετε κάποια άλλη διαδικασία δήλωσης και μη φορολόγησής τους διότι είναι έξω από κάθε νομιμότητα, πραγματικότητα αλλά και κρατική φορολογική ηθική, να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες που «φεσώθηκαν» από τους ενοικιαστές τους, να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά μισθώματα του 2014, χωρίς να έχουν την παραμικρή πρακτική δυνατότητα να τα εισπράξουν!»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις