Κίνδυνοι από τα νεκρά ζώα

Αυτεπαγγέλτως κινήθηκε από χθες το πρωί ο εισαγγελέας της Άρτας, ετοιμάζοντας τη δικογραφία με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου προκειμένου να διερευνηθεί αν ευθύνεται ανθρώπινος παράγοντας για ό,τι συνέβη στην Άρτα.

Αυτή ήταν και η ενημέρωση που ο εισαγγελέας της Άρτας παρείχε χθες το μεσημέρι προς τους κατοίκους του Ανθοτόπου όταν μαζικά κατευθύνθηκαν στην Εισαγγελία του νομού, προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβασή του, ώστε να τιμωρηθούν αν υπάρχουν υπαίτιοι για την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι κάτοικοι του Ανθοτόπου δημιούργησαν ένα κομβόι αυτοκινήτων, και έχοντας ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας που ανταποκρίθηκε με περιπολικό στην κεφαλή της πομπής και τροχονόμους στο ύψος της γέφυρας και των διασταυρώσεων, έφτασαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο. Λίγο αργότερα όταν ο εισαγγελέας κατέβηκε από την έδρα δέχθηκε επιτροπή τεσσάρων ατόμων, μεταξύ των οποίων ο ιερέας του χωριού, δικηγόρος και κάτοικοι. Αντί να του εκθέσουν το αίτημά τους όμως, ο εισαγγελέας τους ενημέρωσε ότι από το πρωί με βάση τις εικόνες τις καταστροφής και τα δημοσιεύματα, έχει προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και ότι ετοιμάζεται ήδη η σχετική δικογραφία.

Στο μεταξύ όπως η επιτροπή ανακοίνωσε στο σύνολο των κατοίκων εξερχόμενη από το Δικαστικό Μέγαρο, ο εισαγγελέας τους ενημέρωσε πως όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην Αστυνομία και ξεκινήσει η προανάκριση όσοι θεωρούν ότι για αυτό που έχουν υποστεί ευθύνεται ανθρώπινος παράγοντας θα μπορούν να πάνε να καταθέσουν σχετικά.

Φοβόμαστε χολέρα!
Στο μεταξύ οι κάτοικοι μεταξύ των σοβαρών θεμάτων που θέτουν είναι και αυτό του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθότι οι εικόνες πλέον στα όρια του χωριού τους, που όπως έχει φανεί αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι αποκρουστική όπως και η παραμονή τους στο χώρο υπό αυτές τις συνθήκες στο χωριό αδύνατη. Γύρω από τα σπίτια, σε χωράφια και παραβόλες μόλις υποχώρησε η στάθμη του νερού εμφανίστηκαν πνιγμένα οικόσιτα ζώα και κοτόπουλα. Την ίδια στιγμή οι βόθροι ξεχείλησαν μέσα στο χωριό και μέσα στα σπίτια όπου είναι απλησίαστα από τη δυσοσμία. «Φοβόμαστε ότι θα πάθουμε χολέρα. Ποιος είναι αρμόδιος να παρέμβει τώρα; Η Επιτροπή για τις καταγραφές δεν έχει περάσει να τα καταγράψει και να ξεκινήσουν την απομάκρυνση, αλλά να μας πουν και πού θα τα πάνε αυτά. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!», τόνιζαν οι κάτοικοι όπως και ο ιερέας του χωριού που επιπροσθέτως μας υπογράμμισε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος αριθμός κατοίκων που δεν μπορεί να γυρίσει στα σπίτια του. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Υπάρχουν οικογένειες που δεν τους έχει μείνει τίποτε. Δεν έχουν ούτε δεύτερο ρούχο. Όλα έχουν πλημμυρίσει».

Έμεινα με τον ψάλτη
«Εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ για να ζητήσουμε από τον εισαγγελέα να διερευνήσει την υπόθεση αυτή. Δεν γνωρίζουμε γιατί δεν ενημέρωσαν νωρίτερα για το πρόβλημα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενημερώθηκαν τελευταία στιγμή. Τους είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα και θα αφήσουν το νερό από το Φράγμα τρεις ώρες πριν ανοίξουν. Τι να προλάβαιναν να περισώσουν; Εγώ ήμουν στην εκκλησία και λειτουργούσα και μπήκαν οι αστυνομικοί μέσα και είπαν στον κόσμο φύγετε από το χωριό γιατί θα έρθει νερό. Κινδυνεύει να σπάσει το φράγμα. Έφυγε όλο το εκκλησίασμα κι έμεινα εγώ με τον ψάλτη που φύγαμε τελευταίοι από τον Ανθότοπο», περιέγραψε ο ιερέας της Ζωοδόχου Πηγής Ανθοτόπου, όταν τον ρωτήσαμε αν χτύπησε την καμπάνα προς ειδοποίηση των κατοίκων. Όμως είναι αλήθεια ότι εκείνη την στιγμή η καμπάνα δεν θα προβλημάτιζε κανέναν καθότι Κυριακή πρωί και ήδη χτυπούσαν όλες για την Λειτουργία. Άλλωστε η ενημέρωση όπως εξήγησαν δεν έγινε αρκετά νωρίτερα ώστε να μπορέσει το χωριό να αντιδράσει, έστω και με αυτό τον τρόπο.

Οι περιγραφές πάντως των κατοίκων στο τι επικράτησε αλλά και κυρίως στην σημερινή εικόνα που αντιμετωπίζουν είναι συγκλονιστικές, αφού μας ενημερώνουν ότι υπάρχουν πτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες πτηνά, (μια μόνο έχει 50.000 πουλιά) που έχουν πνιγεί. «Αυτά είναι σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεντρωμένα μέσα στη μονάδα, όχι σκόρπια παντού αλλά ακόμη κι αυτά θα πρέπει κάποιος να τα καταγράψει άμεσα, και υπεύθυνα να πουν στον κόσμο που έχει είτε στάβλους με πνιγμένα ζώα είτε πτηνοτροφεία με μαζικά πνιγμένο ζωικό κεφάλαιο πού θα τα πάει. Αποτελούν κίνδυνο. Εν τω μεταξύ τα ζώα που είναι πνιγμένα εδώ και κει αναφέρουν ότι είναι οικόσιτα και δεν έχουν σκουλαρίκια. Κι αυτό διότι όπως λένε τους είπαν πως για να αποζημιωθούν να κόβουν και να κρατούν από τα πνιγμένα τα αυτιά και τα σκουλαρίκια. Η πρώτη απάντηση που είπαν ότι είχαν για τα χωρίς σήμανση, ήταν να τα αφήσουν για να τα δει η επιτροπή, αλλά ρωτούν «μέχρι πότε;». επίσης άλλοι αναφέρουν ότι άκουσαν ότι πρέπει να κόψουν τα αυτιά προς απόδειξη, αλλά κι αυτό χωρίς επίσης να το γνωρίζουν υπεύθυνα αλλά και χωρίς απάντηση να τα πάρουν από τριγύρω... πού θα τα πάνε;

«Κότες, πρόβατα, σκυλιά πνιγμένα υπάρχουν παντού όχι μόνο μέσα στο χωριό αλλά και στη γύρω περιοχή όπου τα πήγαινε το νερό... Και σήμερα άρχισαν να εμφανίζονται που κατέβηκαν τα νερά», αναφέρει κάτοικος ενώ κυρία σημείωσε ότι «Δεν στέκεσαι στο σπίτι πια έχουν ξεχειλίσει οι βόθροι παντού μέσα στα σπίτια και παντού σε όλο το χωριό βρωμάει... Θα μας πιάσει τίποτε...». Η ίδια κυρία επισήμανε ότι την τελευταία στιγμή εξαδέλφη της πρόλαβε και πήρε την ηλικιωμένη μητέρα της από το σπίτι όπου ζει στον Ανθότοπο, διότι μέχρι να πάω εγώ από τους Κωστακιούς θα είχε κλείσει ο δρόμος και δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε. Σήμερα τη φιλοξενώ εγώ στο σπίτι μου στους Κωστακιούς, γιατί ο αδελφός μου που έχει δίπλα σπίτι από της μάνας μου είναι κι αυτός άστεγος. Μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του κοιμήθηκαν μέχρι και χτες βράδυ στο ξενοδοχείο. Μέχρι πότε όμως;», διερωτάται.

Επίσης διαμαρτυρίες καταγράφονταν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο καθότι οι κάτοικοι δεν είδαν την επιτροπή σήμερα που έπεσαν τα νερά και ο κόσμος γυρίζει στον Ανθότοπο μοιρολογώντας για τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που αντικρίζει, να περάσει σπίτι-σπίτι να καταγράψει όλα όσα ξεκάθαρα φαίνεται ότι έχασαν. «Το κλιμάκιο που μας λένε πήγε σο Σχολείο και μας λένε ελάτε να πάρετε αιτήσεις να τις συμπληρώσετε. Εντάξει να τις συμπληρώσουμε αλλά πότε θα έρθουν να τα δουν για να αρχίσουμε κι εμείς σιγά-σιγά κάτι να μαζεύουμε. Πόσο δηλαδή θα μείνουμε σε φιλικά σπίτια, άλαλοι στο ξενοδοχείο και άλλοι σε γειτόνους που έχουν δεύτερο όροφο όπου δεν μπήκαν νερά... Πόσο;».

Γιατί είναι εκτός οι αποθήκες;
Διαμαρτυρίες μεταφέρονται και για τις αιτήσεις που καλούνται να συμπληρώσουν οι πληγέντες, συνολικά αυτές είναι τρεις διαφορετικές. Η μία αφορά στο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ, όπου στο τέλος υπάρχει η διατύπωση ότι αιτούνται της χορήγησης αυτής για την αποκατάσταση των ζημιών οικοσκευής. Κάτι που ασφαλώς δεν ευσταθή διότι οι ζημιές ακόμη και στις οικοσκευές είναι οικονομικά πολύ υψηλότερες απ' αυτό το ποσό και πολλοί φοβόνται πως αν συμπληρώσουν την αίτηση ως έχει θα έχουν εμπλοκή στην κανονική αποζημίωση που θα διεκδικήσουν μετά.

Επίσης στις αιτήσεις έντονη είναι η διαμαρτυρία για αναφορά ότι είναι εκτός οι αποθήκες. «Ποιος το αποφασίζει αυτό και το αναφέρει στην αίτηση επάνω ο Δήμος Νικολάου Σκουφά; Ποίο σπίτι δηλαδή δεν έχει υπόγειο και αποθήκη; Μηχανήματα αγροτικά, ζωοτροφές, καταψύκτες, λέβητες καλοριφέρ, ακόμη και έπιπλα υπάρχουν σε αποθήκες και είναι όλα κατεστραμμένα. Εμένα προ μηνών μου έφεραν τα παιδιά μου και έβαλα να τους φυλάξω στην αποθήκη τα έπιπλα από το σπίτι γιατί μετακινήθηκαν, και είναι χιλιάδων ευρώ. ελάτε να τα δείτε πώς είναι σήμερα; Ποιος δηλαδή θα τα πληρώσει αυτά; Τον καταψύκτη; Το λέβητα, Σε άλλους τα λιπάσματα; Τις ζωοτροφές; Τα καλαμπόκια;», διερωτήθηκε μέλος της επιτροπής των κατοίκων. Και άλλος τόνιζε «Να μας πουν αλήθεια γνωρίζουν τα μηχανήματα χιλιάδων ευρώ κανέναν που δεν τα έχει στην αποθήκη; Πού τα βάζουν δηλαδή αυτοί. Εγώ έχω αποθήκη με χιλιάδων ευρώ μηχανήματα μέσα κι έχω καταστραφεί. Μπορούν να λένε εξαιρούνται οι αποθήκες;».

πηγη:ixotisartas.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις