Η οικονομική κρίση  και οι ελληνοποιήσεις απειλούν την πτηνοτροφία

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση, τις φορολογικές επιβαρύνσεις, τις ελληνοποιήσεις πουλερικών και τις εισαγωγές αβγών, απειλεί να ψαλιδίσει τα φτερά της πτηνοτροφίας.

Πρόκειται για έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% της συνολικής αξίας της παραγωγής, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, «συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου». 

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οργανωμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παράγουν ετησίως 120.000.000 κοτόπουλα και περισσότερο από 1.600.000.000 αβγά.

Στη ζωική παραγωγή δραστηριοποιούνται περί τους 2.000 αγρότες πτηνοτρόφους, οι οποίοι συνεργάζονται με οργανωμένες - καθετοποιημένες επιχειρήσεις. Η παραγωγή κοτόπουλου είναι συγκεντρωμένη κατά 45% στην Ηπειρο, κατά 27% στη Στερεά Ελλάδα και κατά 18% σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής αβγού προέρχεται από την Αττική. Σχετικά µε την εκτροφή, περίπου το 45% των επιχειρήσεων ακολουθεί το συμβατικό σύστημα σε κλωβοστοιχίες, ενώ το υπόλοιπο 55% τα εναλλακτικά συστήματα (30% ως αχυρώνες, 20% ως ελευθέρας βοσκής και 5% ως βιολογικά).

Ανοδικά... μετ' εμποδίων 

Σημαντική άνοδο παρουσίασαν τα παραγωγικά μεγέθη της πτηνοτροφικής βιομηχανίας το 2014. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατά το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, η συνολική παραγωγή τεμαχίων κοτόπουλου, νωπού ή διατηρημένου με απλή ψύξη, μη τεμαχισμένων, νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων και ολόκληρων κοτόπουλων κατεψυγμένων αυξήθηκε κατά 12,7%. 

Κατά το 2013 οι αθροιστικές πωλήσεις 70 μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού τομέα, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, είχαν ανέλθει σε 853,2 εκατ. ευρώ, έναντι 835,1 εκατ. ευρώ το 2012. Αυξήθηκαν, συνεπώς, κατά περίπου 2% σε ποσοστό και κατά 18,1 εκατ. ευρώ σε αξία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα λειτουργικά κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 59,3 εκατ. ευρώ, από 54,4 εκατ. ευρώ το 2012. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά περίπου 9% σε ποσοστό και κατά 4,9 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ ως ποσοστό των εσόδων ανήλθαν σε 7,0%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 6,5% το 2012. 

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι Ελληνες πτηνοτρόφοι δίνουν τη δική τους μάχη, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν, εκτός από την οικονομική κρίση και την ελλιπή χρηματοδότηση, σωρεία προβλημάτων, με κυριότερο το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων των πουλερικών και της αθρόας εισαγωγής αβγών.

Καταγγελίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) έκαναν λόγο για... ελληνικά κοτόπουλα, που διοχετεύονται σε στρατό, νοσοκομεία, χώρους μαζικής εστίασης, ακόμα και σούπερ μάρκετ, πολλά εκ των οποίων δεν πληρούν τους όρους του κοινοτικού κεκτημένου για την υγιεινή των τροφίμων. Επίσης, σημαντικές ποσότητες των ελληνοποιημένων εισαγωγών αφορούν σε κατεψυγμένα σφάγια ή τεμάχια κοτόπουλων, που έχουν αποψυχθεί παράνομα. 

Παράλληλαη δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για εφαρμογή του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», του Οργανισμού ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και στον τομέα των αβγών, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο έλεγχος της όλης διαδικασίας, δηλαδή, πόσα αβγά παράχθηκαν, πόσα πουλήθηκαν, πού κ.ο.κ., αποτελεί, άλλωστε, πάγιο αίτημα των πτηνοτρόφων, που βλέπουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται και την ελληνική αγορά να κατακλύζεται από εισαγόμενα, πολλές φορές αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας, προϊόντα.

Σε πρόσφατη συνάντηση, που είχαν τα μέλη του ΣΕΚ με το νέο αρμόδιο υφυπουργό, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, ετέθη εκ νέου το ζήτημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, ο Σύνδεσμος ζητά την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή, την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και, τέλος, την πλήρη εξέλιξη του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», η δομή του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία του ΣΕΚ. 

Φορολογικές «διορθώσεις»

Οσον αφορά στις φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται οι κτηνο-πτηνοτρόφοι, ο Σύνδεσμος, διά μέσου του προέδρου του, κ. Πεβερέτου, προτείνει:

 -Μείωση ΦΠΑ στις εισροές (για παράδειγμα, ζωοτροφές) από 13% - 23%, που είναι σήμερα, στο 4% - 6%.
 -Επαναφορά του συντελεστή φορολόγησης στο 5% για τη ζωική παραγωγή.
 -Κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής (χωράφια, βοσκότοποι, πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις).
 -Επαναφορά του τιμολογίου του ρεύματος στα επίπεδα του 2009 για τους αγρότες.
 -Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
 -Αφορολόγητο πετρέλαιο.

Κτηνίατρος εκτροφής 

Ενα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των κτηνο-πτηνοτρόφων, βοηθώντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια του πρωτογενούς τομέα, αποτελεί ο κτηνίατρος εκτροφής, που θεσμοθέτησε η προηγούμενη ηγεσία του υπΑΑΤ με στόχο: 
1. Την αποτελεσματικότερη τήρηση των υποχρεώσεων στο επίπεδο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ως προς:

• την υγειονομική κατάσταση της εκμετάλλευσης
• την προστασία των ζώων
• το σύστημα σήμανσης και καταγραφής των ζώων
• την άμεση ενημέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων, με όλα τα στοιχεία, που αφορούν σε μεταβολές ζωικού κεφαλαίου και κτηνιατρικές εφαρμογές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
• την τήρηση, σύνταξη και υπογραφή των μητρώων φαρμακευτικής αγωγής της κτηνιατρικής εκμετάλλευσης
• τη διάθεση στην τροφική αλυσίδα ασφαλών προϊόντων, μέσω ανάπτυξης συστήματος πρόληψης ασθενειών, που μειώνει τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου και τη χρήση φαρμάκων.

2. Την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης αιγοπροβάτων - βοοειδών και κατά περίπτωση των εκάστοτε εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών όλων των παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά, μέλισσες).

3. Την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, στη βάση του υγιούς ανταγωνισμού και σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ευζωίας των ζώων για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων ζωικής προέλευσης και, κυρίως, την εφαρμογή προληπτικών ενεργειών φροντίδας των ζώων, ώστε να μειωθούν οι απώλειες των νεαρών ζώων και ταυτόχρονα να μειωθούν οι δαπάνες από τη χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να εγγραφούν στα μητρώα των κτηνιάτρων εκτροφής έχουν περιθώριο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους έως τις 13 Μαρτίου. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο, μάλιστα, έκαναν γνωστό ότι προετοιμάζεται ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία θα δίνει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα των κτηνιάτρων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

πηγη:e-typos.com

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις