ΠΟΣΠΕΗΦ:  διαφορετική η προσέγγιση από την κυβέρνηση για τα φωτοβολταϊκά

 

Σε συνάντηση που έγινε  στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) παραβρέθηκε η ΠΟΣΠΗΕΦ.

Στην συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν φορείς παραγωγών απ’όλη την Ελλάδα, παρευρέθηκαν ο υπουργός κ. Λαφαζάνης και οι βουλευτές κ.Πετράκος Αθ. και Ουζουνίδου Ευγ.

Την ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσώπησαν τα  μέλη του Δ.Σ. : Παναγής Γ., Τόκας Ασ., Νίκας Αρ. και Φαρμάκης Κ.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργού κ.Λαφαζάνη για την συνάντηση αυτή, και τον συγχαίρει γιατί είναι η πρώτη φορά που υπουργός καλεί όλους του εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να εκθέσουν τα προβλήματά τους.
Το θέμα που κυριάρχησε στη θεματολογία της συζήτησης ήταν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ, οι οποίες έχουν οδηγήσει για άλλη μια φορά σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες μικροπαραγωγούς. Ο κ. Λαφαζάνης αναγνώρισε ότι ο κυριότερος παράγοντας του προβλήματος είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, δεσμεύτηκε όμως ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα των καθυστερήσεων και ότι σε μερικούς μήνες εκτιμά ότι θα αρχίσουν να μειώνονται οι υπερημερίες ώστε σταδιακά να περάσουμε σε καθεστώς κανονικών πληρωμών.

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε από πολλούς φορείς ήταν η συμμετοχή των τραπεζών στο New Deal όπως είχαν υποσχεθεί στον προηγούμενο υφυπουργό. Για το θέμα αυτό ο κ.Λαφαζάνης δεσμεύτηκε να διασφαλίσει οριζόντια μείωση επιτοκίων για τα δάνεια των φωτοβολταϊκών.

Σημαντικό επίσης θέμα ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών που ζητήθηκε για τους παραγωγούς ως ένα μέτρο ανακούφισης από το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν από το new deal. Για το θέμα αυτό ο κ.Λαφαζάνης  είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση με το συναρμόδιο υπουργείο.

Τα υπόλοιπα θέματα που τέθηκαν από την ΠΟΣΠΗΕΦ , στα οποία συμφώνησαν και οι περισσότεροι φορείς και τα οποία παραδόθηκαν στον κ. Λαφαζάνη με σχετικό υπόμνημα ήταν τα εξής :

1) Σεβασμό στις ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις μας.

2) Διασφάλιση και θωράκιση της εμπρόθεσμης, βάσει των συμβάσεων, πληρωμής των παραγωγών, προς αποφυγή της ταμειακής τους ασφυξίας που μοιραία τους καθιστά υποχείρια της ανάλγητης πρακτικής του τραπεζικού συστήματος.

3) Διασφάλιση των Εσόδων του Ειδικού λογαριασμού για την εξασφάλιση του ανωτέρω στοιχείου (2).

4) Διαφάνεια στα έσοδα του Ειδικού λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που θα επιτευχθεί μέσω
α) Ρητής αναφοράς στο μηνιαίο Ειδικό Δελτίο του ΛΑΓΗΕ των ταμειακών στοιχείων του ΕΛΑΠΕ, ώστε να απεικονίζεται  , με εγκυρότητα και διαφάνεια, η πραγματική ροή των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, και οι οποιεσδήποτε οφειλές ή καθυστερήσεις στις καταβολές από τους πιστωτές του.
β) Τον ορισμό εκπροσώπου των Παραγωγών ΑΠΕ  στο Δ.Σ του ΛΑΓΗΕ.

5) Συμμετοχή των πραγματικών εκπροσώπων του κλάδου σε συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου σας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και των τραπεζών, που θα εξασφαλίσει την έμπρακτη συνδρομή και του τραπεζικού συστήματος στη λύση του προβλήματος με γενναία μείωση του περιθωρίου των δανείων μας και χορήγηση σε όλους τους παραγωγούς άτοκη περίοδο χάριτος 12 μηνών.

6) Πλήρη Εξαίρεση των φωτοβολταϊκών πάρκων, και φ/β συστημάτων στέγης, από το Μεταβατικό Τέλος Εφοδιασμού.

7) Συμψηφισμό των απαιτήσεων μας από το ΛΑΓΗΕ με υποχρεώσεις μας στο Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

8) Να επανέλθει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις ταρίφες, η οποία καταργήθηκε με τον ν.4254/2014

Η ΠΟΣΠΗΕΦ διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά διαφαίνεται μια διαφορετική προσέγγιση, προς την θετική πλευρά,  για  την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που προέκυψαν για τους παραγωγούς, από τις πολλαπλές παρεμβάσεις που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια (έκτακτη εισφορά, πιστωτικό τιμολόγιο new deal κλπ).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις