“Η ανάδειξη της οικολογικής γεωργίας και η σύνδεσή της με την παράδοση”

Σε μια κατάμεστη αίθουσα που τελικά απεδείχθη μικρή για να χωρέσει όλους όσους ενδιαφέρθηκαν να την παρακολουθήσουν πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας ημερίδα με θέμα: “Η ανάδειξη της οικολογικής γεωργίας και η σύνδεσή της με την παράδοση”.

Την ευθύνη της συνδιοργάνωσης είχαν η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α), η Ένωση Νέων Αγροτών Ηλείας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδος και περιχώρων και η Ανεξάρτητη Ένωση “ΚΥΚΕΩΝ”. Το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων παρέμενε αμείωτο καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου οι ομιλητές ανέλυαν το ρόλο και τη σημασία των βιολογικών προϊόντων, «την αριστοκρατία των τροφίμων», όπως χαρακτηρίσθηκε.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουΐκ, υπεύθυνος για το κυβερνητικό έργο, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας μπορεί να διαφέρει από την υπόλοιπη Ευρώπη σε ότι αφορά τα οικολογικά της προϊόντα και επεσήμανε ότι τα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την υγεία των καταναλωτών. Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των νέων αγροτών, εκφράζοντας και τη πολιτική βούληση των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση του αγροτικού επαγγέλματος και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

«Θα βάλουμε πλάτη για να γίνει πραγματικότητα αυτό που ονειρεύεστε οι νέοι αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.

Με επιστολή του χαιρέτισε την εκδήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. «Η Οικολογική γεωργία συνδυάζει την παράδοση, την καινοτομία και την επιστήμη με ωφέλη στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Το μέλλον της χώρας μας είναι συνυφασμένο με την πρόοδο και εξέλιξη της οικογολικής γεωργίας, που θα αποτελέσει σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και παραγωγής τροφίμων στη χώρα μας. Ακόμη, μπορεί να συντελέσει στην διατήρηση της παραδοσιακής γνώσης, την αποτροπή της αστυφιλίας, την ενδυνάμωση των κοινωνικών θεσμών για τη συλλογική διαχείριση των φυσικών πόρων», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο υφυπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι συνεργασία με τους νέους αγρότες θα είναι συνεχής και αγαστή για την επίτευξη κοινών στόχων.

Η σημασία της βιολογικής γεωργίας

Πρώτος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάδειξη του ρόλου της οικολογικής γεωργίας με σκοπό τη διατήρηση του ίδιου γεωργικού επαγγέλματος. «Η βιολογική καλλιέργεια είναι ένα ολοκληρωμένο, ολιστικό, σύστημα παραγωγής και διαχείρισης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, με ήπια μέσα και με φυσικές διεργασίες, που προστατεύει το περιβάλλον σε όλα τα στάδια διαχείρισης, προασπίζοντας ταυτόχρονα την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε: «Απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η συμβατική καλλιέργεια από τη μία και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί από την άλλη, η κοινωνία έχει στα χέρια της ένα μεγάλο όπλο να αντιπαραθέσει στην κατεύθυνση αναχαίτισης της καταστροφής του περιβάλλοντος, τη βιολογική γεωργία. Επενδύοντας στην ποιότητα και την υγεία προτείνει την διαφύλαξη του περιβάλλοντος ακόμα και εις βάρος της αυξημένης παραγωγής».

Παράλληλα υπογράμμισε πως αν θέλουμε να αλλάξουμε το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω μας θα πρέπει να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση και να αγαπήσουμε τη γη μας, καλλιεργώντας ντόπιους και βιολογικούς σπόρους. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο νέος γεωργός θα πρέπει να στηρίζει τις καινοτόμες καλλιέργειες για να στηριχθεί το αγροτικό επάγγελμα αλλά και οι νέες γενιές να παίρνουν παραδείγματα για το βιολογικό τρόπο ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα τόνισε ότι χρειάζεται η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη βιώσιμη αγροτική που θα ανασυγκροτήσει παραγωγικά

την ύπαιθρο της χώρας μας, διατηρώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, όπως είναι οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και το ιδιόμορφο ανάγλυφο του εδάφους. Όπως υποστήριξε ωστόσο, βασική προϋπόθεση εφαρμογής μιας τέτοιας αγροτικής πολιτικής σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι η διαμόρφωση μιας βαθιάς οικολογικής συνείδησης στους παραγωγούς και τους καταναλωτές και η μεταβολή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου των πολιτών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χαράλαμπος Κατσαλάς Μηχανολόγος-Μηχανικός MSc, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών «Κυκεών», ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα ενέργεια και αγρότης. Παρουσίασε τις ενεργειακές καλλιέργειες και αναφέρθηκε στη διαχείριση των αγροτικών παραπροϊόντων και αποβλήτων. Παράλληλα υπογράμμισε το ρόλο της κίνησης πολιτών «ΚΥΚΕΩΝ» που είναι μια ανεξάρτητη, αυτόνομη συλλογικότητα τοπικής δράσης, με βασικό σκοπό την προβολή και προώθηση των ζητημάτων που αφορούν στη διάσωση της βιοποικιλότητας και του φυτογενετικού υλικού της Ηλείας, καθώς και στην ανάδειξη της οικολογικής και παραδοσιακής γεωργίας και των μεθόδων της, προς όφελος των Ηλείων και εν γένει Ελλήνων πολιτών».

Το όνομα συμβολίζει τη σύνδεση με την παράδοση μέσω των αυθεντικών γεύσεων σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφικής αξία του εγχώριου παραδοσιακού σπόρου.

Για τον πλούτο της Ηλείας και τους εναλλακτικούς τρόπους στην φυτοπροστασία της οικολογικής γεωργίας μίλησε ο Διονύσιος Λαγογιάννης , χημικός-αγρότης. Μια ενδιαφέρουσα ομιλία είχε και ο δικηγόρος Περικλής Σακελλαρόπουλος ο οποίος επικεντρώθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία για τους παραδοσιακούς σπόρους και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ακολούθησε ο Δρ Φώτης Μπλέτσος, γεωπόνος -πρώην τακτικός ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανοκομικών ειδών στην ανάδειξη της διατροφικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για τον προσδιορισμό των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών, μίλησε ο Παύλος Τσουκαλάς , γεωπόνος-τεχνολόγος, υπεύθυνος δειγματοληψίας Ερευνητικού εργαστηρίου Βiolab Πατρών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφαρειάρχης Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Πλατανιάς, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Ηλείας Γεράσιμος Μπαλαούρας, ο Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ του Νομού Αχαΐας Νικόλαος Νικολόπουλος, ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Βλαγκούλης και ο Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαλιάδας Δαμασκηνός Πετράκος. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις