Παράταση Υποβολής Δήλωσης Επαγγελματία Αγρότη Ν.4254/2014

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αδικημένων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΑΦ) έστειλε επιστολή προς το ΥΠΑΠΕΝ, με αίτημα παράτασης της υποβολής δηλώσεων των επαγγελματιών αγροτών.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Παράταση Υποβολής Δήλωσης Επαγγελματία Αγρότη Ν.4254/2014 (παρ.ΙΓ1.1.α)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Κατ' εφαρμογή του νόμου 4254/2014 παρ.ΙΓ.1.1.α., το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι επαγγελματίες αγρότες υποβάλλουν στον ΛΑΓΗΕ υπεύθυνες δηλώσεις για την ιδιότητά τους, με βάση τις οποίες γίνεται η τελική εκκαθάριση των πληρωμών του προηγούμενου έτους. Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα πληροφορικής του Λειτουργού, με την συμπλήρωση σχετικής φόρμας.

Φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας, σημαντικός αριθμός αγροτών παρέλειψε να υποβάλει την δήλωση λόγω άγνοιας η παρερμηνείας της διάταξης. Αποτέλεσμα της παράλειψης θα είναι η τελική εκκαθάριση να γίνει με τιμές μη αγρότη (πίνακα Α του νόμου ) που για ορισμένους είναι χαμηλότερες και οδηγούν σε επιστροφές και απώλεια εσόδων και για άλλους υψηλότερες που αυξάνουν τα έσοδά τους κινδυνεύοντας να κατηγορηθούν για σκόπιμη απόκρυψη της ιδιότητάς τους, ώστε να πληρωθούν με την "προνομιακή" γι αυτούς τιμή των μη αγροτών!!! ( ...παράδοξο και όμως αληθινό ).

Κατόπιν των παραπάνω κ. Υπουργέ, παρακαλούμε να εξετάσετε

α) την δυνατότητα επανενεργοποίησης της εφαρμογής υποβολής της δήλωσης για εύλογο διάστημα ολίγων ημερών, ώστε να την υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες πριν την οριστική εκκαθάριση των τιμολογίων του 2014,αφού ενημερωθούν σχετικά από τον ΛΑΓΗΕ με έκδοση σχετικής ανακοίνωσής του, και

β) την δυνατότητα προσωρινής ( μέχρι την οριστική / συνολική διευθέτηση στο πλαίσιο υλοποίησης της προγραμματικής σας θέσης "τιμές ανάλογες του κόστους" ) άρσης της αδικίας για τους ειλικρινείς αγρότες που με την δήλωση της ιδιότητάς τους αντί επιβράβευσης "τιμωρούνται" με μείωση της τιμής τους σε επίπεδα χαμηλότερα και από των μη αγροτών.

Καλό Πάσχα & καλή Ανάσταση

Με τιμή

o πρόεδρος
Παναγιώτου Ευάγγελος

ο γενικός γραμματέας
Γεροθόδωρος Θεόδωρος

o Νομικός Σύμβουλος
Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις